Для завершення недобудов ДІУ рефінасірует банкам 1,5 млрд. грн

Для завершення недобудов ДІУ рефінасірует банкам 1,5 млрд. грн

Державна іпотечна установа (ДІУ) в поточному році рефінансує банки на суму 1,5 млрд. грн. для завершення будівництва житлових об`єктів з високим ступенем готовності та видачі іпотечних кредитів населенню в Україну. У поточному році ресурс установи складе порядку 3,2 млрд. грн. Про це повідомив голова правління ДІУ Віктор Миргородський.

Як передає Уніан, на сьогоднішній день 2 млрд. грн. вже надійшли до статутного фонду в повному обсязі. `1,2 млрд. - це ті облігації, які ми плануємо випустити найближчим часом`, - зазначив В. Миргородський.

За його словами, із загальної суми коштів 1,7 млрд. грн. планується витратити на погашення боргових зобов`язань, зокрема, на викуп першого випуску п`ятирічних облігацій 2006 року випуску, а також купони по облігаціях всіх років випуску. `Решта 1,5 млрд. грн. Ми плануємо направити на реалізацію нашої програми, пов`язаної з фінансуванням завершення будівництва об`єктів незавершеного будівництва з високим ступенем готовності і на іпотечне кредитування фізосіб для придбання квартир у цих нових об`єктах`, - пояснив він.

В. Миргородський також відзначив, що на ці кошти планується в 2011 році здати в експлуатацію близько 1 млрд. кв. м житла (близько 260 житлових будинків) у регіонах, в основному, в містах, приймаючих Євро-2012.

Установа буде надавати банкам рефінансування під 11% річних. За ці кошти банки можуть видавати кредити забудовникам, а також надавати іпотечні кредити населенню на купівлю квартир у добудовуються об`єктах. Об`єкти для фінансування будуть вибирати банки-учасники програми.

Планується, що іпотечні кредити на покупку житла на первинному ринку за стандартами ДІУ будуть видаватися банками-партнерами за ставкою не вище 15% річних до 30 років з 25%-ним первісним внеском. Голова правління установи також зазначив, що ДІУ готове надати фінансування банкам за ставкою близько 9,75% для добудови житла за програмою `Доступне житло` у розмірі близько 100 млн. грн.

Нагадаємо, в інтерв`ю кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ Віце-прем`єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов розповів, що уряд виділив 150 млн.грн. для надання громадянам держпідтримки в будівництві доступного житла.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8715