За що ми платимо, купуючи квартиру

У ціною одного квадратного метра витрати на будівництво самої будівлі становлять всього 54%. Але крім будівництва будівлі, кожен покупець квартири сплачує за купу зборів, які на нього перекладає забудовник. Про це розповів Заслужений будівельник України, генеральний директор АТЗТ `НВО` Созидатель `, член ради директорів УБА Леонід Турчин.


За його словами, покупці також платять:


За землю. Це платіж за відведення земельної ділянки, 4%. Щоб звільнити цю ділянку, необхідно провести поточний відселення і заплатити мінімум 15%. З незрозумілих причин, забудовник ще оплачує місту відселення громадян, яке проводилося містом багато років тому (до 30 років) і про який ніхто не знає і не пам`ятає (хто, кого і куди відселяли), і за ці спогади покупець викладає кровні 6%. РАЗОМ: 25%. Зрозуміло, що якщо, виконуючи всі прийняті постанови та Закони, забудовникам для будівництва доступного чи соціального житла буде виділено майданчик (як належить) безкоштовно, ціна за 1 кв. м у цьому будинку впаде на 25% і складе 6000 грн. за 1 кв. метр.

На розвиток міста (відрахування міськвиконкому на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури). Цей платіж становив у середньому 7% (4% за житло, і 10% - за офіси), і після зняття цього податку ціна в нашому будинку зменшується ще на 7% і стає 5440 грн. за 1 кв.м.

3. 14% від ціни квадратного метра покупець платить за технічні умови (ТУ). Інженерні служби наказують, як і звідки забудовнику прокласти інженерні мережі, і забудовник їх прокладає, часто за кілька кілометрів і `з запасом` для подальшого розвитку району. Закони говорять, що ці гроші забудовникові повинні компенсувати організації, що видають розпорядження. На практиці механізми компенсації не прописані, механізмів передачі інженерних мереж з балансу на баланс немає. Адже мережі потрібно постійно обслуговувати, а це досить серйозні витрати! Разом: при компенсації забудовнику вартості інженерних мереж ціна за 1 кв.м. в нашому домі падає ще мінімум на 14% і становить для покупця 4320 грн.

За затримки в погодженні. До останнього часу за складністю ведення бізнесу в будівельному секторі (можна назвати це і по-іншому) України перебувала на 179 місці у світі з 181, випереджаючи тільки Лесото і Зімбабве. Треба було 93 узгодження, до 600 підписів і процедура розтягувалася на півтора року. Чиновники могли без пояснень із зрозумілих для всіх причин місяцями відтягувати узгодження. Це значна стаття витрат.

Завдяки новому `Закону про містобудівну діяльність` число дозвільних процедур у будівництві зменшується з 93 до 23, а термін отримання всіх необхідних рішень для початку будівельних робіт повинен скоротиться до двох місяців. Це величезний прорив: нові можливості для будівельників і можливе зменшення ціни для покупців, хоча багато забудовників висловлюють побоювання, що хоча кількість точок взаємодії з чиновниками зменшилася, `навантаження` може збільшитися, і витрати, за фактом, залишаться колишніми. Вихід один: ввести адміністративну, фінансову, кримінальну відповідальність чиновників за ці види правопорушень, тому що ні в прийнятому `Законі про містобудівну діяльність`, ні в яких інших документах вона так і не прописана.

Теоретично, якщо ми зможемо прибрати ці складові, ціна за квадратний метр житла може впасти в перспективі в два рази і 2-кімнатна квартира площею 48 кв.м. абсолютно реально може скласти 207 тис.грн. (Еквівалент $ 26 тис.). Можливо, рішення цього питання повинно бути політичним. Влада це по плечу, і багато що для вирішення проблеми зроблено. Від будівельників скажу, що нам краще будувати з мінімальною 5-7% прибутком, ніж стояти, що ми і робимо: тільки завдяки цьому моя компанія змогла вистояти в кризу.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8705