Китайські металургійні компанії припинили знижувати ціни

Китайські металургійні компанії припинили знижувати ціни

Однією з основних проблем китайських металургів є надлишкові обсяги виробництва. За перші два місяці поточного року в країні було виплавлено 114,2 млн. т сталі, що на 11% перевищує показники аналогічного періоду річної давності. За даними національної металургійної асоціації CISA, в другу декаду березня національні сталеливарні компанії щодня видавали, в середньому, більш 1,94 млн. т металу, що приблизно відповідає річному випуску в обсязі 710 млн. т.
При цьому, як повідомляють багато китайські джерела, попит на прокат у країні з боку кінцевих споживачів відносно слабкий. Дистриб`ютори також не проявляють особливої ​​активності, оскільки мають значні запаси. Багато торгових компанії продають прокат дешевше, ніж пропонують його металургійні компанії. При цьому, деякі виробники, включаючи такі великі корпорації як Hebei Iron & Steel і Anshan Steel, знизили відпускні ціни на комерційний плоский прокат у квітні на $ 30-45 за т.
Очікування китайських металургів також важко назвати благопріянимі. Уряд, стурбований станом фінансової системи, в останні місяці прагне обмежити обсяги кредитування реального сектора, щоб уникнути неповернень. Минулого тижня, зокрема, було оголошено про третій з початку року збільшення резервування по банківських депозитах, що має привести до подальшого скорочення обсягу вільних коштів, що залишаються в розпорядженні фінустанов.
Тим не менш, об`єктивно обстановка на китайському ринку стали не настільки погана, як може здатися на перший погляд. Уряд прогнозує на поточний рік ті ж 8-9% зростання ВВП, при цьому, акцент робиться на галузі, що обслуговують внутрішній ринок. За останній рік влада КНР кілька разів збільшували мінімальну зарплату в країні: з 1 січня поточного року її рівень становить близько $ 175 на місяць. Деякі західні компанії, що мають заводи в Китаї, вже скаржаться на дорожнечу місцевої робочої сили, однак навряд чи в осяжному майбутньому вони будуть витрачати мільярди на перенесення своїх підприємств в менш розвинуті країни, де, як правило, немає необхідної інфраструктури.
Таким чином, повідомлення про економічної депресії в Китаї явно перебільшені. Так, уряд прагне не допустити небезпечного перегріву економіки і запобігти появі нових спекулятивних бульбашок, наприклад, на ринку нерухомості. У той же час, в країні розгортається широкомасштабна програма житлового будівництва, значні кошти вкладаються і в інфраструктуру, особливо, у центральних і західних провінціях, де рівень життя поки істотно відстає від заможного примор`я. За оцінками урядових експертів, цього року споживання сталі в країні виросте більш ніж на 10%, а в абсолютних значеннях приріст буде навіть трохи вище, ніж роком раніше.
Після спаду в першій половині березня вартість сталевої продукції на внутрішньому ринку стабілізувалася. Комерційні гарячекатані рулони в східних провінціях пропонуються, в середньому, по 4750 юанів ($ 725) за т з металобази. На думку фахівців, суттєва зміна цього показника малоймовірно. Експортні котирування китайського гарячого прокату знаходяться в інтервалі $ 710-720 за т FOB, при цьому, постачальники не наполягають на укладенні угод будь-яку ціну. По ринку як і раніше ходять чутки про можливе скасування повернення ПДВ для експортерів сталі в травні, але поки продавці ведуть себе досить спокійно.
Судячи з усього, китайські гарячекатані рулони в доступному для огляду майбутньому не опустяться нижче $ 700 за т FOB, а значить, ця продукція не буде більш конкурентоспроможною на європейському і близькосхідному ринках, ніж гарячий прокат із СНД. Щоправда, європейські металурги можуть зіткнутися з посиленням конкуренції з боку китайських постачальників холоднокатаних рулонів і оцинкованої сталі. Зокрема, китайська оцинковка Z140 товщиною 0,5 мм котирується на європейському ринку на рівні $ 950-970 за т CFR, тоді як у місцевих виробників котирування на аналогічну продукцію можуть перевищувати $ 1000 за т EXW.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8702