Спад на Близькому Сході змушує експортерів з СНД опускати ціни на плоский прокат

Спад на Близькому Сході змушує експортерів з СНД опускати ціни на плоский прокат

Близькосхідний ринок гарячекатаних рулонів знаходиться в стані летаргії. За словами трейдерів, більшість покупців вичікують, благо складські запаси у них ще досить великі, а деякі залишилися на ринку, набувають продукцію мінімальними партіями, лише для покриття поточних потреб.
Російські та українські металурги в останні кілька тижнів робили все можливе, щоб мінімізувати втрати. Були розширені постачання на російський ринок, частина експортних партій були переорієнтовані на США, країни Латинської Америки та Східної Європи. Деякі російські та українські заводи, зокрема, `Северсталь`, ММК ім.Ілліча, `Донецьксталь` збільшили обсяг пропозиції слябів на противагу готовому прокату. Однак утримати ціни від падіння так і не вдалося. При прийнятті замовлень на квітень металургам довелося піти на значні поступки.
Вартість українського гарячого прокату впала для близькосхідних покупців до $ 705-730 за т FOB, російські компанії пропонують свою продукцію по $ 720-750 за т FOB. На цих умовах гарячекатані рулони відправляються і до Америки, оскільки в ціну доводиться закладати високі витрати на фрахт. Тільки на європейському ринку експортери з СНД можуть розраховувати на більш високі ціни. Вартість російських і українських гарячекатаних рулонів у країнах Східної Європи варіюється на рівні $ 780-830 за т CPT. При цьому, завдяки недавньому підвищенню курсу євро до більш $ 1,40 ця продукція зберігає високу конкурентоспроможність.
Додатковим чинником, що сприяв здешевленню російського і українського гарячого прокату на Близькому Сході, став спад в Туреччині. Місцеві компанії більше місяця утримували ціни на одному рівні незважаючи на низький попит, розраховуючи на повернення покупців на ринок, проте в кінці березня їм довелося змиритися з безпідставними своїх претензій. Щоб отримати нові замовлення, виробники були змушені зменшити вартість своєї продукції до $ 750-800 за т EXW (без ПДВ). У результаті російський та український прокат зараз не користується в Туреччині особливою популярністю, тому що до цін близько $ 730-760 за т CFR доводиться додавати 5-9% мита.
Більш активним виглядає близькосхідний ринок товстолистової сталі. На відміну від ринку гарячого прокату, тут виробникам з СНД не довелося поки знижувати ціни. Вартість комерційної продукції російського і українського виробництва варіюється від $ 800-830 за т CFR у Туреччині до більше $ 860 за т CFR у країнах Перської затоки. При цьому, український прокат котирується трохи нижче продукції турецької компанії Erdemir (з урахуванням мита).
У принципі, пасивність близькосхідних покупців повинна привести до того, що рано чи пізно вони вичерпають свої запаси і будуть змушені відновити закупівлі. Але травень - це все ж таки, мабуть, надто оптимістичний термін. На думку італійської компанії Danieli, вимушеної припинити роботу за двома проектами в Єгипті, для відновлення регіонального ринку потрібно не менше 3-5 місяців ... після нормалізації обстановки, чого зараз не видно й близько.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8700