Український ринок сучасних технологій будівництва (СТБ) має найбільший потенціал зростання
Олена Сердюк для BAU.ua

Український ринок сучасних технологій будівництва (СТБ) має найбільший потенціал зростання

Згідно з результатами аналітичного дослідження `Український ринок технологій будівництва доступного житла, комерційних і промислових об`єктів: 2010`, який підготовлено за підтримки Української Будівельної Асоціації (УБА) і вперше об`єднав в одному звіті аналіз перспектив розвитку більше 20 провідних технологій будівництва, на українському ринку виділився новий лідер-ринок - `Ринок сучасних технологій будівництва - СТБ`. За даними аналітиків PAU, сьогодні частка будівництва із застосуванням СТС становить 5-8%, решта - це традиційні технології і матеріали. Прогнозується, що з 2012 року зростання ринку СТБ може складати до 50% щорічно, а потенціал зростання оцінюється в 400%.

Кризовий період 2009-2010 показав, що ринок СТС зростав на 6% щорічно і сьогодні досяг ємності не менше 2 млрд. грн. Найбільшими сегментами ринку СТБ - ринок газобетонних блоків, ринок дерев`яного домобудівництва, ринок сендвіч-панелей і БМЗ, ринок блок-модульних будівель, ринок термоблоків.

Дана тенденція є підтвердженням того, що український споживач починає переходити на більш дешеві та енергоефективні технології будівництва, а будівельники зацікавлені у швидкому будівництві та швидкому обороті вкладених капіталів. Всі ці можливості представлені на ринку СТБ.

Базовими факторами успіху ринку СТБ, аналітики PAU, зазначають:
1. Низька собівартість будівництва. Наприклад, нижній ринковий ціновий сегмент СТБ знаходиться на рівні 1500-2000 грн / м.кв., Що не досяжне для класичних технологій і сьогоднішньої пропозиції, яке станом на 2010 рік, знаходиться на рівні 7000 грн / м.кв. (Середні ціни на ринку `економ` житла).
2. Всі матеріали СТС мають оптимальними енергоефективними характеристиками.
3. У 2010-2011 рр.. відкрилися нові можливості для розвитку СТБ: створено ДП `Національний проект` Доступне житло `(грудень 2010); податкові пільги при будівництві доступного житла (вступ Податкового кодексу з 01.01.2011); прийняття закону` Про регулювання містобудівної діяльності `в лютому 2011, який спрощує процедуру будівництва об`єктів 1-3 категорії, що автоматично означає збільшення приватного малоповерхового будівництва і стандартизованого будівництва багатоквартирних будинків.

http://pau.com.ua/
Ідентифікатор: 8670