Російським експортерам плоского прокату довелося повернути ціни на лютневий рівень

Російським експортерам плоского прокату довелося повернути ціни на лютневий рівень

Задумане в кінці лютого російськими компаніями підвищення експортних котирувань на листову сталь завершилося невдачею. Через різке падіння попиту на ключовому близькосхідному ринку металургам, які розраховували спочатку на підйом гарячекатаних рулонів до $ 810-840 за т FOB, довелося спочатку піти на поступки, а потім і повністю відмовитися від будь-яких збільшень. У результаті ціни на російські гарячекатані рулони для неєвропейських покупців з поставкою у квітні впали до $ 730-750 за т FOB - приблизно, до такого ж рівня, як і українських виробників.
Кілька кращою виглядає ситуація на ринку товстолистової сталі. Обмежений обсяг пропозиції та активізація попиту з боку Туреччини підштовхнули українських експортерів до збільшення вартості цієї продукції до $ 780-800 за т FOB, а російський комерційний товстий лист пропонується по $ 800-830 за т FOB. Щоправда, на думку покупців, ці котирування завищені.
У цілому на близькосхідному ринку плоского прокату переважають негативні очікування. У більшості країн регіону попит залишається низьким через політичну нестабільність. Як правило, дистриб`юторські компанії закуповують продукцію дрібними партіями у місцевих виробників. Багато покупців вичікують, розраховуючи на подальше зниження. При цьому, складські запаси у дистриб`юторів і кінцевих споживачів все ще досить великі, так що вони можуть почекати з поверненням на ринок, щонайменше, до середини квітня.
Після тривав понад півтора місяці періоду стабільності пішли вниз внутрішні котирування в Туреччині. Місцеві компанії, які сподівалися на наближення нової хвилі закупівель, так і не дочекалися активізації попиту на більшість видів плоского прокату і були змушені все-таки піти на поступки. Відпускні ціни на гарячекатані рулони в результаті знизилися від колишніх $ 830-850 до $ 800-830 за т EXW (без ПДВ). Втім, турецькі металурги сподіваються, що здешевлення продукції змусить споживачів повернутися на ринок, що створить умови для відновлення зростання цін. Втім, в будь-якому разі до поліпшення політичної ситуації на Близькому Сході інтерес з боку покупців може мати лише короткочасний характер.
У відсутність попиту з боку близькосхідних компаній російські і українські експортери гарячого прокату прагнуть переорієнтувати свою продукцію на інші ринки, хоча для цього їм також доводиться знижувати ціни. Російські металурги за останні два тижні зменшили вартість своєї продукції для покупців у Східній Європі на 20-60 євро за т. Зокрема, гарячекатані рулони комерційного якості пропонуються за 590-620 євро за т CFR / DAP кордон Євросоюзу. Деякі українські постачальники, втім, котирують аналогічну продукцію по 570-590 євро за т DAP.
Судячи з усього, більш значні поступки з боку постачальників виглядають вже малоймовірними. У Європі металургійні компанії ще не втратили надії на відновлення в другому кварталі зростання цін, необхідного виробникам сталевої продукції для компенсації подорожчання сировини. На їхню думку, в кінці березня - початку квітня споживачі, залучені відносно низькими котируваннями, почнуть знову повертатися на ринок. Однак більш імовірним все ж видається менш оптимістичний варіант розвитку подій. Землетрус в Японії може виявитися тією самою `соломинкою`, яка `роздере` економіку західних країн, знову зануривши їх у стан рецесії. У цій ситуації, можливо, найкращою стратегією для експортерів плоского прокату на найближчі два-три місяці може стати продовження політики обмеження обсягів пропозиції.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8663