Близькосхідний ринок довгомірного прокату зберігає пасивність

Близькосхідний ринок довгомірного прокату зберігає пасивність

Ситуація на Близькому Сході, можна сказати, залишається стабільно нестабільною. У Лівії триває громадянська війна, в Ємені обстановка вже кілька тижнів балансує на межі збройного протистояння. Нової `гарячою точкою` став Бахрейн, але там після недавнього введення саудівських військ, ймовірно, вдасться уникнути вибуху. Економіка як і раніше знаходиться на другому плані. Так, представники нового уряду Єгипту стурбовано повідомляють про відхід з країни іноземних інвесторів, що може призвести до великих втрат для народного господарства. Національна будівельна галузь залишається в депресивному стані; попит на конструкційну сталь, як мінімум, на 25-30% нижче, ніж в січні цього року.
Відносно благополучною залишається тільки ситуація в Саудівській Аравії і політично стабільних країнах Перської затоки - Кувейті, Катарі, ОАЕ та Омані. Принаймні, турецькі компанії останнім часом відправляють невеликі обсяги арматури в ці країни, а також до Іраку. У першій половині березня вартість цієї продукції становила близько $ 650-660 за т FOB, але в останні дні металурги, використавши в якості обгрунтування недавнє подорожчання металобрухту, зробили спробу підняти ціни, приблизно, на $ 10 за т. При цьому, якщо внутрішні покупці не дивлячись на відносно слабкий попит погодилися з подорожчанням до $ 670-680 за т EXW (без ПДВ), то дистриб`ютори в країнах Перської затоки поки відкидають нові пропозиції, що надходять з розрахунку $ 660-670 за т FOB.
Така пасивність покупців цілком з`ясовна. Споживання сталевої продукції в регіоні різко впало після кризи 2008 року. Так, наприклад, за оцінками фахівців з ОАЕ, в 2010 році цей показник становив близько 40-50% від рівня 2007 року. При цьому, його суттєве збільшення в доступному для огляду майбутньому не очікується. Будівельна галузь ОАЕ, безумовно, пройшла через крайню точку спаду, але відновлення йде дуже повільно і невпевнено. Щоправда, деякі місцеві аналітики прогнозують пожвавлення, але тільки в 2012 році.
У Саудівській Аравії, Омані, Кувейті велика частина будівельних робіт припадає на проекти, фінансовані державою, для яких купується, в основному, сталева продукція місцевого виробництва. Причому, нестачі в ній, як правило, немає. Більш того, в країнах регіону продовжується введення в дію нових потужностей.
Зокрема, в Іраку компанія Al Tanmiya for Steel Industries має намір в квітні ввести в дію сортопрокатний цех потужністю 300 тис. т арматури на рік, а в липні доповнити його ЕДП на 500 тис. т на рік. Qatar Steel підписала новий контракт з німецькою Siemens VAI на будівництво `під ключ` нового міні-заводу, яке має бути завершено на початку 2013 року. Крім того, Qatar Steel бере участь у проекті Southern Steel в Саудівській Аравії, в рамках якого планується восени цього року запустити міні-завод на 1 млн. т сталі і 500 тис. т арматури на рік. Саудівська SABIC (батьківська компанія Hadeed Steel) днями отримала $ 435 млн. від британського банку HSBC на будівництво інтегрованого виробничого комплексу продуктивністю 1 млн. т окатишів і 500 тис. т довгомірного прокату на рік. Закінчення будівництва підприємства призначено на кінець 2012 року. У Сирії відразу три місцеві компанії Hmisho Steel, MedSteel і Syria Metal Industries планують цього року ввести в дію з ЕДП сукупної продуктивністю аж у 1,9 млн. т на рік.
Цей перелік можна ще продовжувати. Ясно одне: виробництво сталевої продукції в близькосхідних країнах буде збільшуватися незважаючи на несприятливу економічну та політичну ситуацію, а отже, потреба регіону в імпорті прокату буде скорочуватися. Турецькі і російські компанії в результаті останнім часом більше орієнтуються на внутрішній ринок, а при експорті упор робиться на Африку, Північну (у турецьких експортерів) і Латинську Америку, Південно-Східну Азію.
Судячи з усього, на підвищення цін на арматуру на Близькому Сході найближчим часом сподіватися не варто. Однак відносно високі ціни на заготовки і металобрухт, а також обмежений обсяг пропозиції втримають цей ринок від спаду.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8658