Купівельна активність на європейському ринку сталі впала до мінімального рівня

Купівельна активність на європейському ринку сталі впала до мінімального рівня

Європейські металургійні компанії скористалися вдалою для них ринковою кон`юнктурою на початку поточного року, коли регіональні дистриб`ютори приступили до поповнення своїх запасів. Протягом січня-лютого ціни на плоский прокат в країнах Євросоюзу збільшилися приблизно на 100 євро за т. Однак повторити цей успіх у другому кварталі, коли витрати європейських компаній на сировину повинні зрости, металургам, швидше за все, не вдасться.

Попит на сталеву продукцію, дуже активний протягом січня та першої половини лютого, потім пішов на спад, причому, надій на його швидке відновлення практично немає. Дистрибутори завдяки накопиченим резервів можуть не повертатися на ринок, щонайменше, до середини, а то й до кінця квітня. Економічний ж становище в більшості країн Євросоюзу доволі складна. Уряду борються з дефіцитами бюджетів, скорочуючи державні видатки, а приватний бізнес, на відміну від США, поки не поспішає з новими інвестиціями.

Особливо складна ситуація склалася в будівельній галузі. За словами трейдерів, типовий обсяг операції з продажу арматури в регіоні зменшився до декількох сотень тонн. Дистрибутори набувають сталеву продукцію дрібними партіями, відповідно з надходженням замовлень з боку будівельних компаній, які, у свою чергу, скаржаться на значну незавантаженість потужностей. При цьому, спад в галузі ще не подолана. Наприклад, в Чехії обсяг капвкладень в будівництво в цьому році очікується на 10% менше, ніж у минулому.

Трохи краща ситуація в Польщі, де ще не завершилася підготовка до Євро-2012, і в Німеччині. Проте німецький ринок останнім часом привертає постачальників з Південної Європи, змушених скоротити поставки в Північну Африку на 50% і більше порівняно з початком поточного року. Через це іспанською та італійським компаніям довелося зменшити експортні котирування на арматури до 500-510 євро ($ 697-711) за т FOB, хоча для внутрішнього ринку вони пропонують свою продукцію, в середньому, по 520 євро за т EXW. У Німеччині та Польщі арматура досягає 560-580 євро за т з доставкою, але, на думку фахівців, подальше зростання проблематичний незважаючи на розпочате сезонне пожвавлення у будівництві.

Європейський ринок плоского прокату ще наприкінці лютого зайшов у глухий кут. Металургійні компанії півдня Європи утримують ціни на гарячекатані рулони на рівні 610-630 євро за т EXW, а Німеччині, Бенілюксі та країнах Східної Європи котирування досягають 640-660 євро за т EXW. Деякі компанії все ще заявляють про можливість стрибка до 700 євро за т EXW у другому кварталі. Тим не менш, ні колишні, ні, тим більше, нові ціни не підтримуються ринком. Споживачі вичікують, розраховуючи на зниження.

Минулого тижня європейські компанії успішно збили ціни на імпортні гарячекатані рулони до не більше 600 євро ($ 837) за т CFR, тим самим вивівши з гри індійських і російських постачальників. При цьому, покупці були налаштовані на подальше зменшення котирувань у зв`язку з надходженням повідомлень про різке зниження цін на китайський гарячий прокат. Можна сказати, землетрус в Японії, одним з наслідків якого, схоже, стало припинення спаду на східноазіатському ринку сталі, запобігло (або, як мінімум, відклало) падіння цін на плоский прокат в Європі. Тим не менш, все, що залишається робити європейським металургам в такій ситуації, це тримати ціни в надії `дотерпіти` до нової хвилі закупівель на початку другого кварталу і сподіватися, що до того часу обвалу котирувань не станеться ні на Близькому Сході, ні в країнах Східної Азії.


Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8647