Набув чинності Закон про містобудівної діяльності

Набув чинності Закон `Про регулювання містобудівної діяльності`. Текст документа опублікований в газеті `Голос України` від 12 березня.

Як повідомлялося раніше, Президент України Віктор Янукович підписав прийнятий у новій редакції з пропозиціями Президента Закон `Про регулювання містобудівної діяльності`.

Верховна Рада прийняла цей документ 17 лютого ц.р.

Нагадаємо, що законом передбачено, що на громадських слуханнях повинні розглядатися розроблені у встановленому порядку проекти містобудівної документації на місцевому рівні: генеральні плани населених пунктів, плани зонування територій, детальні плани територій. Затвердження на місцевому рівні містобудівної документації, зазначеної у частині першій цієї статті, без проведення громадських слухань по проектах цієї документації забороняється.

Законом встановлюється, що оприлюднення проектів генеральних планів, планів зонування територій, детальних планів територій здійснюється не пізніше ніж у місячний строк з дня їх надходження до відповідного органу місцевого самоврядування.

Крім того, кількість дозвільних документів і погоджувальних процедур зменшується з 93-х до 23-х, а час їх узгодження скоротиться в шість разів - до двох місяців.

Закон вводить в будівельній сфері принципи мовчазної згоди і єдиного вікна. Також він вводить декларативний принцип при виконанні підготовчих та будівельних робіт для об`єктів з низьким ступенем ризику 1-3 категорії (на об`єкти з високим ступенем ризику (мости, тунелі, атомні станції, об`єкти, на яких знаходиться понад 1000 осіб) така норма не буде поширюватися . Декларативний принцип передбачає, що будівельної компанії досить буде надати документацію встановленого зразка.

У документі також передбачено, що будівельна експертиза буде державним. Крім того, на проекти будівництва, визначеної категорії приміщень (житлових будинків, магазинів, кафе і т.д.) не потрібно буде отримувати експертизу, погоджуючи її з близько тринадцятий міністерствами і відомствами.

Обов`язковою вона залишиться лише при зведенні споруд з високим ступенем ризику.

Узгодження всіх служб, згідно з новим законом, будуть проходити на етапі складання генплану. Відповідно, якщо генпланом передбачено будівництво в певній зоні житлових будинків чи магазинів, то додаткових дозволів для будівництва не треба буде отримувати. Обов`язки за твердженням генпланів будуть покладені на органи місцевого самоврядування.

Зараз Держкомпідприємництва доданий у робочу групу, яка буде розробляти низку нормативних актів на виконання цього Закону.

`Впровадження в дію цього Закону потребує серйозної роботи, оскільки він не може працювати без зонінгу та плану забудови територій, розробити які повинні місцеві влади. Але крім того, на вимогу Президента в найкоротші терміни необхідно розробити Закон про персональну відповідальність і ще декілька нормативних актів` , - розповів голова наглядової ради директорів `Української Будівельної Асоціації` Л. Парцхаладзе.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8641