Ціни на заготовки на світовому ринку залишаються стабільними при невисокому попиті

Ціни на заготовки на світовому ринку залишаються стабільними при невисокому попиті

Близькосхідний ринок заготовок поки пасивний, але найближчим часом на ньому очікується деяке пожвавлення. Регіональні прокатники кілька тижнів обходилися мінімальними закупівлями напівфабрикатів і в результаті витратили велику частину запасів. За повідомленнями трейдерів, інтерес до придбання заготовок починають проявляти споживачі практично зі всього регіону.
Крім того, на ринок повертаються іранські компанії. У країні було ухвалено бюджет на новий рік, який починається 22 березня, при цьому, у ньому передбачається збільшення фінансування будівельних проектів. Судячи з усього, спад на іранському ринку довгомірного прокату, що тривав з січня, може незабаром змінитися новим підйомом.
Постачальники з СНД поки вичікують. Березнева продукція повністю розпродано - допомогло обмеження обсягу пропозиції в останні кілька тижнів, торги по квітневої тільки починаються. За попередніми даними, експортери мають намір продавати заготовки не менш ніж по $ 620-630 за т FOB - на менше не варто погоджуватися з-за високої вартості металобрухту. На початку березня напівфабрикати виробництва СНД продавалися по $ 610-620 за т FOB, турецькі - по $ 620-635 за т FOB при незначному попиті.
Близькосхідні і південноєвропейські прокатні компанії, у свою чергу, виступають за збереження березневих цін і навіть їх зниження до менше $ 600 за т FOB. В якості підтвердження своєї позиції вони вказують на слабкість регіонального ринку довгомірного прокату, який навіть у разі швидкого вирішення лівійського кризи почне відновлюватися не раніше, ніж через 2-3 місяці.
Тим не менш, видається, що експортерам заготовок вдасться наполягти на своєму і досягти наміченого ними на квітень незначного підвищення цін. Перш за все, будівельна галузь Близького Сходу долає шок, викликаний єгипетськими, а потім лівійськими подіями. Хоча нових будівельних проектів в регіоні дуже мало, але триває робота на вже йдуть будівництвах. Єгипетські виробники арматури, зокрема, відновили січневі обсяги виробництва. У Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі влади самі ініціюють нові проекти, спрямовані на підвищення життєвого рівня населення та запобігання зростання опозиційних настроїв. У цих будівництвах, правда, буде використовуватися сталева продукція тільки місцевого виробництва, але те, що погано для експортерів арматури, може обернутися благом для постачальників напівфабрикатів.
На високому рівні знаходяться і ціни на металобрухт, що сприяє напівфабрикатах. Незважаючи на прихід весни і поліпшенням ситуації зі збором брухту істотного зменшення вартості цієї сировини в доступному для огляду майбутньому не очікується.
У країнах Далекого Сходу, між тим, продавців заготівлі набагато більше, ніж покупців. На цьому ринку виявляють активність місцеві постачальники з країн Південно-Східної Азії, а також експортери з СНД, Туреччини, Південної Кореї і Японії. Ціни варіюють в інтервалі від $ 660 до $ 690 за т CFR з тенденцією до зростання, яка відображає, втім, деяке подорожчання металобрухту в країнах регіону. Попит на заготовки у Східній Азії залишає бажати кращого. Підйому в будівельній галузі ніде не спостерігається, а у В`єтнамі девальвація місцевої валюти більш ніж на 9% по відношенню до долара і підвищення процентних ставок істотно погіршили умови для бізнесу. Зниження цін на заготовки і тут, втім, малоймовірно внаслідок впливу того ж металобрухту, але чекати на цьому ринку помітного підвищення найближчим часом теж не доводиться.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8635