Китайські компанії різко знизили котирування на плоский прокат

Китайські компанії різко знизили котирування на плоский прокат

Система квартальних контрактів на залізну руду і коксівне вугілля, що базується на спотових цінах на сировину в попередньому кварталі, знову може привести до дисбалансу на азіатському ринку сталі. У той час як витрати регіональних металургійних компаній у квітні повинні значно зрости, сталева продукція дешевшає.
В авангарді цього процесу виступають китайські компанії, що зіткнулися з серйозними проблемами збутовими на внутрішньому ринку. Уряд країни продовжує проводити жорстку монетарну політику, обмежуючи обсяг кредитних коштів, що надходять у реальний сектор економіки, і обмежуючи активність на національному ринку нерухомості з метою запобігання його перегріву. Це призводить до скорочення попиту на сталеву продукцію саме в той час, коли металургійна промисловість вийшла на повні оберти. За даними національної металургійної асоціації CISA, в останній тиждень лютого середньоденне виробництво сталі в країні перевищила 1,91 млн. т, вийшовши на рекордний рівень в історії. У цілому в лютому, за оцінками CISA, китайські металурги щодня видавали, в середньому, 1,82 млн. т сталі, перевищивши показники попереднього місяця на 120 тис. т на день.
Запаси сталевої продукції у китайських дистриб`юторів, що почали збільшуватися ще в кінці січня, в результаті продовжують накопичуватися. У зв`язку з цим попит впав, а металургійним компаніям, раніше сподівався на весняний підйом цін, доводиться зменшувати оберти. У порівнянні з піком в середині лютого внутрішні ціни на гарячекатані рулони і арматуру в Китаї знизилися більш ніж на $ 40 за т. Одночасно більш ніж на 10% зменшилися і спотові котирування на залізну руду, на початку цього тижня опустилися до менш $ 180 за т CIF для 62-63%-ного матеріалу.
Скорочення витрат, з одного боку, і несприятлива кон`юнктура внутрішнього ринку, з іншого, зробили китайських експортерів сталі поступливими. Крім того, по ринку ходять чутки про можливе скасування пільги з ПДВ для постачальників сталевої продукції з мікродобавкою бору, яка зараз належить до легованої, тому трейдери поспішають розпродати наявні в них запаси. Вартість китайського гарячого прокату в результаті впала до $ 680-700 за т FOB, втративши понад $ 80 за т за два тижні.
Демпінгова політика китайських компаній, при цьому, різко контрастує з діями інших азіатських виробників, які, навпаки, прагнуть підняти ціни на другий квартал, щоб компенсувати збільшення витрат на сировину. За оцінками експертів, у квітні вартість австралійського коксівного вугілля для великих покупців може досягти $ 330 за т FOB проти $ 225 за т в поточному кварталі, а ціни на австралійську залізну руду додадуть майже 25%, до близько $ 169 за т FOB. Вже зараз ці котирування практично рівні спотовими, які продовжують йти вниз.
Нарешті, у Східній Азії значно подорожчали сляби. Російські та українські компанії тільки в березні планують розширити експортні поставки напівфабрикатів, причому, орієнтуються, перш за все, на ринки США і Європи. Латиноамериканські компанії, що пропонують сляби американським покупцям по $ 800-830 за т CFR, планують отримати ті ж ціни і в Азії при поставках у другому кварталі. Між тим, до зниження, оголошеного в останні дні китайцями, вартість гарячекатаних рулонів тайванського і корейського походження становила не більше $ 740-760 за т FOB.
На початку березня тайванська компанія China Steel оголосила про підвищення експортних котирувань на плоский прокат на квітень-травень на $ 80-170 за т. Ціни на гарячий прокат повинні були вийти на рівень $ 800-820 за т FOB. Японські металурги налаштовані більш агресивно. Компанія Tokyo Steel Manufacturing уклала березневі угоди з покупцями в Південно-Східній Азії і Латинській Америці з розрахунку близько $ 830 за т FOB, а корейським виробникам холодного прокату, у першому кварталі купували японські гарячекатані рулони по $ 700 за т FOB, пропонується підвищення до $ 900 за т FOB в квітні, $ 950 за т в травні і $ 1000 за т у червні. Раніше японські компанії зажадали зростання цін на $ 240-300 за т при внутрішніх постачаннях листової сталі національним промисловим корпораціям. Втім, корейці заявляють, що самі будуть продавати холодний прокат у квітні тільки по $ 950 за т FOB, так що для них граничним рівнем цін на підкат буде не більше $ 850 за т CFR. Та й, зрештою, на ринку є китайські гарячекатані рулони вартістю менше $ 750 за т CFR.
Після падіння експортних котирувань на китайський прокат східноазійські металурги опинилися в лещатах. З одного боку, піднімати ціни на сталеву продукцію в квітні необхідно, щоб компенсувати подорожчання сировини. З іншого боку, конкуренція з боку китайців вимагає зменшення вартості сталевої продукції. При цьому, китайці останнім часом практично не імпортують коксівне вугілля, а залізну руду купують, здебільшого, на слабшає спотовому ринку.
Правда, великі китайські металургійні компанії ще не оголошували про зниження внутрішніх цін на квітень. Як ще сподіваються фахівці, ближче до початку другого кварталу попит і ціни в Китаї можуть відновитися. Однак найближчим часом побоювання, пов`язані з посиленням конкуренції з боку Китаю, будуть тягнути котирування на плоский прокат на світовому ринку вниз.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8628