Російським компаніям довелося знизити експортні котирування на плоский прокат

Російським компаніям довелося знизити експортні котирування на плоский прокат

Натхнені успішним підйомом цін на внутрішньому ринку, російські виробники плоского прокату в другій половині лютого накрутили експортні котирування, відразу збільшивши вартість своєї продукції на $ 80-100 за т. Зокрема, ціни на гарячекатані рулони для європейських і близькосхідних покупців досягли $ 815-840 за т FOB. Українські компанії діяли більш обережно, встановивши березневі котирування на рівні $ 740-760 за т FOB. Однак ні те, ні інше підвищення не було прийнято ринком. І якщо в Європі російським постачальникам вдалося обмежитися невеликою корекцією, то інші покупці домоглися досить значних поступок.
Ділова активність на Близькому Сході залишається низькою внаслідок як і раніше напруженої політичної ситуації. Розгоряється війна в Лівії відтіснила інші події в регіоні на другий план, проте демонстрації та антиурядові виступи в ряді близькосхідних країн не припиняються. Внаслідок цього споживачі сталевої продукції і дистриб`ютори проводять обережну політику і не форсують закупівлі, тим більше, що питання про термінове поповнення запасів у них поки не варто. Різке ж підвищення цін, оголошене російськими металургами, і зовсім призвело до практично повного припинення операцій.
У результаті до початку березня російським експортерам довелося погодитися на зниження цін на гарячекатані рулони до $ 750-770 за т FOB для покупців на Близькому Сході, Індостані і в Західній Африці. Українська продукція подешевшала до $ 730-755 за т FOB. Однак попит на дану продукцію так і не відновився. Трейдери в країнах Перської затоки повідомляють про отримання нових пропозицій з розрахунку $ 800-850 за т CFR для гарячекатаних рулонів і $ 850-900 за т CFR для холоднокатаних, але вони поки ігноруються. При цьому, найближчим часом в регіон можуть спробувати повернутися китайські і корейські компанії, які пішли з цього ринку на початку лютого. Поки що далекосхідний гарячий прокат котирується в Перській затоці вище російського, але у зв`язку з падінням цін у Східній Азії це співвідношення може змінитися.
Більш успішно діяли останнім часом експортери товстолистової сталі. Українські компанії підвищили ціни на комерційну продукцію до $ 770-800 за т FOB незважаючи на відносно низький попит з боку традиційних покупців у Туреччині та країнах Східного Середземномор`я. Скорочення обсягу продажів на цьому напрямі вдалося компенсувати за рахунок розширення обсягу постачань до Росії, яка зараз виглядає, мабуть, найбільш динамічним і ємним ринком у всьому Старому Світі. Російські виробники плоского прокату також відправляють непродану експортну продукцію на внутрішній ринок. Судячи з усього, на подальші поступки іноземним покупцям вони йти не мають наміру.
У цілому ситуація на близькосхідному ринку плоского прокату видається важким, але не безнадійною. Відмовляючись від придбання нових партій продукції, регіональні дистриб`юторські компанії витрачають запаси. За оцінками спостерігачів, не пізніше кінця березня їм доведеться повертатися на ринок. Крім того, на Близькому Сході спостерігається поступове відновлення попиту на листову сталь з боку виробників труб. Тому, якщо європейським компаніям вдасться утримати котирування на свою продукцію від спаду в березні і хоча б частково здійснити намічений ними зростання на другий квартал, ціни на плоский прокат в країнах Близького Сходу через пару-трійку тижнів знову підуть на підвищення.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8606