Експерти не очікують зростання цін на новобудови

Експерти не очікують зростання цін на новобудови

На сьогоднішній день середня вартість квадратного метра все ще близька до свого мінімально можливого ринковому показнику. Однак зростання цін також не варто очікувати, оскільки в найближчий рік не зміниться ряд макроекономічних чинників, які змогли б підтримати попит і привести до його помітної активізації. Про це розповіла керівник відділу маркетингу і досліджень компанії `Knight Frank` Наталія Проніна.

За її словами, в період кризи ринок в сегментах бізнес і економ перетворився на ринок покупця, що і позначається на політиці ціноутворення, зокрема для житла економ. У сегменті економ класу, де існує цілий ряд проблем, породжених фінансово-економічною кризою в країні (недовіру до забудовників, ризики довгобудів, дуже обмежене і дороге кредитування, падіння реальних доходів громадян) стагнація цін має реальні і адекватні причини.

З усіх сегментів бізнес клас продемонстрував найбільше зниження цін в кризу. Максимальне зниження цін у цьому сегменті було зафіксовано в II кварталі 2009 року - (- 44%) від пікових значень. Але вже в 2010 році по більшості новобудов бізнес класу пройшло підвищення цін, що за підсумками року відбилося в 15%-му зростанні в сегменті. У 2011 році ми не очікуємо істотних змін показника середньої ціни по сегменту, так як поточний прогноз приросту ринку цілком здатний задовольнити попит, і підтримати загальний обсяг пропозиції на адекватному ринку рівні.

Ринок елітного житла Києва традиційно проявляє стабільність і стійкість по відношенню до змін макроекономічних факторів. Зафіксоване кризове падіння цін на квадратні метри в елітних новобудовах не стільки говорить про падіння цін на чверть, скільки про обмежену вибірці в такій пропозиції і завищених докризових апетити власників. Сьогоднішня ціна адекватна ринку і більш конкурентна в порівнянні із вторинним ринком. Чекати її істотної зміни в 2011 році немає підстав. Можливі коливання середньої вартості в + / -5% можуть бути обгрунтовані більшою мірою зміною складу вибірки, але не реальними змінами ринку.

Первинне житло економ класу після падіння цін на вторинному ринку продовжує конкурувати з ним через обмежений попит. Вартість квартир у новобудовах продовжує залишатися відносно низькою.

Сегмент бізнес класу, де пропозиція вже готового житла обмежена, а існуючі переваги в плані розвиненої інфраструктури та активних маркетингових програм утримують ринок від різких змін і підтримують інтерес покупців. Для цього сегмента можливе невелике зростання за рахунок підвищення стадії готовності об`єктів, але швидше за все зростання на одних об`єктах буде також компенсований виходом нових проектів з цінами нижче середньоринкових. Прогнозується підвищення цін у межах 3-5% за підсумками року.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8587