За знесення стін у квартирі тепер загрожує в`язниця
Kevin Norris

За знесення стін у квартирі тепер загрожує в`язниця

Депутати посилили відповідальність за незаконне перепланування квартир, внісши поправки в Кримінальний кодекс. Тепер за перепланування, через яку постраждала життя чи здоров`я оточуючих, або ж це ускладнює користування будинком (наприклад, через об`єднання квартир зменшується сходова клітка) загрожує штраф від 1700 до 4250 гривень, а то й три роки в`язниці. За повтор - від 3 до 8 років. Якщо ж, не дай бог, є жертви, або завдано матеріальної шкоди в особливо великих розмірах (більше 17 000 грн) - в`язниця від 5 до 12 років.

ЗАКОННИЙ ШЛЯХ. Для того, щоб зробити перебудову на своїй житлоплощі законно, потрібно замовити її проект і погодити його по різних інстанціях (СЕС, пожежники, тепловики), також зібрати підписи у сусідів, що вони не проти. Однак це дороге задоволення (ціна може досягти 5-6 тисяч гривень). До того ж оббивання порогів займе чимало часу. Саме тому ніхто і не поспішає повідомляти компетентним органам про те, що хоче об`єднати кухню і туалет або знести комору. Однак у такому разі ви не можете продати квартиру, заповідати її, внести в банк як заставне майно для одержання кредиту - потрібна довідка-характеристика бюро технічної інвентаризації (БТІ), а її не видадуть, якщо у квартирі є переробки - до тих пір, поки ви не виконаєте вимогу Житлокодексу, повернувши все в початковий стан.

Як легалізувати. У зв`язку зі зміною в закони юристи та ріелтори не чекають масових походів комісій по домівках у пошуках незаконних перепланувань. А директор Центру нерухомості та оцінки `Мегокон-В` Володимир Винокур вважає: `Поки що в нашому законі чітко не прописані поняття` перепланування `,` реконструкція `- буде процвітати корупція`. І дійсно, зараз самий простий шлях - це `домовитися` з інспектором БТІ про те, щоб він `не помітив` зміни в плані квартири. Розбіг `ціни питання` дуже великий, кажуть ріелтори, - від $ 500 до $ 50 000 все залежить від того, що саме потрібно `не помітити`. Ще один напівзаконні варіант - пройти весь шлях постфактум, мовляв, ви тільки хочете зробити ці зміни. Можна заплатити символічний штраф (від 17 до 51 гривні) за самовільне перепланування і приступити знову ж таки до замовлення плану та узгодження його по всіх інстанціях. А єдиний законний шлях легалізувати перепланування - ввести її в експлуатацію через суд, каже юрист фірми `Гарант` Дмитро Мальцев. Для цього необхідно мати на руках відмову про введення ваших змін в експлуатацію від райадміністрації і оскаржити його в суді. У ході розглядів доведеться пройти експертизу, довівши, що перепланування не несе загрози життю оточуючих і не порушує будівельні норми. Однак є елементи квартири, які чіпати не варто, оскільки навіть за хабарі вам таке перепланування не узаконять, попереджає юрист агентства нерухомості `Альянс-Брок` Володимир Сталітній.

Перепланування: ЩО МОЖНА І ЧОГО НЕ МОЖНА

При зміні планування своєї квартири заборонено чіпати несучі стіни, вентиляцію та звукоізоляцію підлог

Що заборонено робити зі своєю квартирою:

1. Збільшувати площу санвузлів і ванних кімнат за рахунок житлових приміщень, переносити їх в інші приміщення

2. Будь-яке вторгнення в несучі конструкції (навіть якщо мова йде про нішу для мікрохвильовки)

3. Демонтаж балконних блоків. Наприклад, заборонено об`єднувати лоджії і балкони з іншими приміщеннями шляхом розібрання зовнішніх стін (неважливо, що несуть вони чи ні).

4. Переносити на лоджії та балкони батареї центрального опалення

5. Об`єднувати квартири по вертикалі з повним або навіть частковим демонтажем міжповерхових перекриттів

6. У процесі ремонту видаляти звукоізолюючі підставу підлог

7. Демонтувати вентиляційні канали та короба

8. Рити льоху, створювати прибудови до квартир, розплодженим на перших поверхах багатоповерхівок

9. Встановлювати кондиціонери і супутникові антени на фасадах будинків, які виходять на вулицю.

Що можна зробити зі своєю квартирою:

1. Збільшувати площу санвузла шляхом об`єднання ванної та туалету, а також приєднання частини коридору

2. Розширювати площа житлових кімнат за рахунок коридорів і допоміжних приміщень

3. Влаштовувати з кімнати і суміжній з нею кухні кухню-їдальню

4. Прорубувати отвори в стінах (якщо вони не є несучими) між різними приміщеннями, зносити печі і каміни

5. Зносити антресолі, вбудовані шафи і комори для збільшення житлової площі

6. Склити балкони і лоджії.

Дмитро ГОМОН
http://www.segodnya.ua/
Ідентифікатор: 8560