Містобудівний закон готує сюрпризи для інвесторів
Pim Doomen

Містобудівний закон готує сюрпризи для інвесторів

Призупинення будівельних проектів, збільшення фінансових та експлуатаційних ризиків, зупинка ринку землі і відсутність можливості легалізувати самобуди - ось основні проблеми, які можуть з`явитися з набранням чинності Закону `Про регулювання містобудівної діяльності` (законопроект N7418). Таку думку висловила ЛІГАБізнесІнформ юрист ЮФ `Василь Кісіль і партнери` Наталія Доценко-Білоус, коментуючи прийняття парламентом зазначеного Закону з урахуванням правок Президента.


За словами юриста, будівельна реформа не обійде стороною інвесторів - покупців нерухомості, що будується і приватних осіб. Вже на сьогодні можна спрогнозувати, яким чином відіб`ються на інтересах інвесторів будівельні новації і до чого слід готуватися.

Перш за все, відзначає юрист, споживачів може очікувати ймовірність вимушеного призупинення забудовниками будівельних проектів, кошти в які були вкладені покупцями. За її словами, це пояснюється тим, що набуття чинності Закону призведе до призупинення ряду дозвільних процедур, реалізація яких буде стримуватися відсутністю 28 підзаконних нормативних документів (відсильні норми на які містяться в документі).


`Наприклад, отримання містобудівних умов та обмежень на забудову, отримання декларацій на початок будівельних робіт, отримання будівельного паспорта і т.д., - відзначає юрист. - Слід нагадати, що право виходу інвестора з проекту житлового будівництва також під` мораторієм `до 2013 року `.

Крім того, за словами експерта, збільшиться ризиковість вкладення коштів у будівельні проекти, оскільки замовником будівельного проекту може бути особа, що не має належним чином оформлених прав на земельну ділянку.

`Зазначені зміни можуть призвести до того, що права на отримання дозвільних документів будуть реалізовуватися особами, які на підставі договорів отримали деякі функції замовника будівництва від землекористувачів. Відповідно, зазначені особи зможуть залучати кошти від третіх осіб під час будівництва, відчужувати споруджуються об`єкти. Разом з тим, у разі дострокового припинення договорів між замовниками будівництва та землекористувачами, фактично складеться ситуація, при якій замовник з дозвільними документами не буде мати доступу до об`єкта, не зможе виконати свої зобов`язання перед залученими інвесторами, а також продовжити отримання дозвільних документів `, - пояснює юрист .


Впровадження згаданих норм, вважає Н. Доценко-Білоус, призведе до введення в оману зацікавлених інвесторів проектів будівництва, які будуть орієнтуватися на одержані особою дозвільні документи. Ці документи, у свою чергу, фактично будуть мати відносну правову силу, враховуючи відсутність у замовника прав на земельну ділянку.

`Виросте і ризик експлуатації новостворених об`єктів, у зв`язку з відсутністю належного експертного контролю за їх створенням (скасування низки погоджень, державної експертизи, технічних умов як дозвільних документів і т.д.). Більш того, надмірне захоплення декларативним принципом у законопроекті призводить до фактично узаконюють можливості прийняття в експлуатацію неіснуючих об`єктів будівництва `, - додає вона.


Юрист попереджає, що в умовах деклараційного принципу прийняття в експлуатацію більшості об`єктів, коли Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю позбавляється права вибіркової перевірки стану побудованих об`єктів, можливо, по суті, прийняття в експлуатацію неіснуючих об`єктів будівництва з подальшою їх державною реєстрацією як нерухомого майна.


Введенням заборон на виділення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності для будівництва, а також на зміну їх цільового призначення може призвести до призупинення операцій на ринку землі з 2012 року, додає юрист.

`Крім того, незважаючи на збереження і пролонгацію даного права зацікавлених осіб до 31 грудня 2012 року, існує небезпека призупинення легалізації самобудів, оскільки відсутній затверджений порядок прийняття їх в експлуатацію`, - відзначає Н. Доценко-Білоус.


`І будьте готові до того, що Ваша реконструйована або побудована нерухомість (житловий індивідуальний будинок) може стати самобудом, який ДАБК накаже знести`, - попереджає юрист.

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада прийняла Закон `Про регулювання містобудівної діяльності`) з поправками Президента України Віктора Януковича. Повертаючи Закон до парламенту, Президент звернув увагу на те, що він порушує права громадян у плані обговорення перспектив забудови територій, а також скасовує ряд обов`язкових експертиз, таких як екологічна та інші.


У зв`язку з цим, зокрема, Президент запропонував розширити можливість для участі громадян у громадських слуханнях щодо забудови територій, а також доповнити заключні положення Закону положенням про те, що Кабінет Міністрів повинен розробити законопроект про відповідальність за негативні наслідки, які стали результатом порушення будівельних норм і стандартів.


Яна ДОВГАНЬ
http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8563