Азаров: Будівельну галузь зрушили з мертвої точки

Азаров: Будівельну галузь зрушили з мертвої точки

Прем`єр-міністр України Микола Азаров стверджує, що в 2010 році будівельну галузь Україні вдалося зрушити з мертвої точки. Про це він заявив сьогодні, 16 лютого, відкриваючи засідання уряду.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, М. Азаров зазначив, що ситуація в житловому будівництві постійно знаходиться в центрі уваги уряду. `У 2010 році ми зрушили цю тему з мертвої точки. Обсяги введеного в експлуатацію житла, за оперативними даними з регіонів, виросли на 46% у порівнянні з 2009 роком, і склав 9,3 мільйонів квадратних метрів`, - підкреслив він.

Прем`єр додав, що в 2011 році Мінрегіонбуд вже почав виконувати програму будівництва доступного житла, і що у всіх регіонах України вже розроблені та затверджені програми такого будівництва. `Не зроблено це тільки в Донецькій і Чернівецькій областях, про що я сьогодні попереджаю керівників цих регіонів`, - підкреслив він.

М. Азаров зазначив, що для успішної реалізації цієї програми створені відповідні умови. `Інвестори вже оцінили те, що в Податковий кодекс увійшло положення про звільнення від податків операцій з поставок будівельно-монтажних робіт для будівництва доступного житла, встановлені пільги по податку з доходів фізичних осіб для громадян, які будують доступне житло`, - сказав Прем`єр.

За його словами, показником визнання нових правил роботи на будівельному ринку є той факт, що найбільші будівельні компанії країни погодилися знизити вартість соціального житла.

Крім цього М. Азаров повідомив, що за підсумками січня 2011 будівельна галузь вперше за три роки продемонструвала зростання в 6,3%.

`У 2011 році планується побудувати 10,2 мільйона квадратних метрів житла, що відповідає рівню докризового 2007 року. Планується забезпечити житлом близько 4 тисяч молодих сімей, у тому числі за рахунок впровадження нового механізму кредитування будівництва під гарантії держави`, - заявив він.

Разом з тим, представники ринку не такі оптимістичні у своїх оцінках. `Будівельна галузь не знайшла виходу, як працювати в нових кризових умовах. У нас центральна влада затіяла реформування і дерегуляцію, а коли приступить до проектного менеджменту, буде реалізовувати програми з подобою Євро-2012 - поки невідомо`, - зазначив у інтерв`ю голова наглядової ради асоціації `Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів і виробів` Іван Салій.

`Будівництво впало за час кризи більш ніж на 60%, в 2010 році тільки скоротилися темпи падіння: у 2009 році - мінус 50%, а в 2010 році - до цього мінуса ще мінус 5,2%`, - підкреслив І. Салій.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8542