Підйом на американському ринку стали припинився

Підйом на американському ринку стали припинився

Зростання цін на сталеву продукцію в США в кінці минулого - початку нинішнього року стартував раніше, ніж в інших регіонах світу, був більш стрімким і підняв ціни на більшу величину, ніж де б то не було. Проте вже в кінці січня цей підйом загальмувався, а в лютому металургійним компаніям уже довелося трохи відступити від заявлених ними показників.
Так, оголосивши в кінці січня про чергове підвищення цін (вже на квітень) на $ 40-50 за коротку т ($ 44-55 за метричну т), виробники плоского прокату зіткнулися зі зростаючим опором покупців, які раніше майже безмовно погодилися більш ніж на 40% -е подорожчання гарячекатаних рулонів за три місяці. У результаті котирування, що досягали $ 840-850 за коротку т ($ 926-937), опустилися до $ 820-830 за коротку т EXW. Втім, за словами трейдерів, реальні угоди можуть укладатися з розрахунку $ 800 за коротку т ($ 882) EXW, а то і нижче.
На ринку довгомірного прокату стабілізація настала ще раніше. Металургам так і не вдалося провести в життя всі оголошені ними в січні підвищення цін. Вартість арматури трохи не дійшла до позначки $ 800 за коротку т EXW, а ближче до початку лютого відійшла ще трохи назад - до $ 780-790 за коротку т ($ 860-871).
Як вважають американські фахівці, відновлення зростання в найближчому майбутньому малоймовірно. По-перше, котирування на готовий прокат у США кілька місяців слідували за безперервно дорожчає металобрухтом, а в лютому цей фактор став діяти в зворотному напрямку. Через падіння обсягів експорту в цьому місяці американським металургам вдалося збити ціни на брухт на $ 15-25 за т. По-друге, дещо скоротився обсяг закупівель. Дистрибутори, в останні кілька тижнів посилено скуповували сталеву продукцію, готуючись до весняного пожвавлення економіки, здебільшого, сформували запаси і тепер можуть дозволити собі зробити паузу. У той же час, металургійні компанії збільшують випуск. За даними American Iron & Steel Institute, рівень завантаження виробничих потужностей в національній сталеливарної промисловості зріс від близько 70% після Нового року до більше 73,5% на початку лютого. Нарешті, по-третє, певний вплив на ціни на американському ринку надав імпорт. Хоча обсяги закупівель сталевої продукції за кордоном відносно невеликі, багато покупців, як мінііум, стали цікавитися пропозиціями на поставку сталевої продукції за цінами, на $ 100-150 за т нижче, ніж на внутрішньому ринку.
Тим не менш, ні самі металурги, ні експерти не очікують, що невелика корекція після припинення зростання цін не призведе до серйозного спаду. Зокрема, компанія Nucor не змінила відпускні ціни на довгомірну продукуцію на березень незважаючи на здешевлення металобрухту і як і раніше депресивний стан національної будівельної галузі. Не планують подальшого відступу і виробники плоского прокату, взагалі вважають за можливе відновлення зростання цін ближче до початку другого кварталу.
Сталева продукція як і раніше залишається затребуваною на американському ринку, причому, навесні основну роль, як очікується, будуть грати реальні споживачі. Зростання продажів автомобілів в американської `великої трійки` склав у січні 2011 року 17-21% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Досить високі темпи зростання прогнозуються в поточному році в машинобудівній і трубопрокатного галузях. Відставати буде тільки будівництво, яке навряд чи відновиться раніше осені поточного року. При цьому, обсяг запасів прокату у дистриб`юторів і кінцевих споживачів невисокий, а баланс попиту і пропозиції на американському ринку стали все ще зсунутий у бік дефіциту. Показово, наприклад, що середній термін поставки у американських виробників плоского прокату становить від 5,5 до 7,5 тижнів, тоді як на початку четвертого кварталу деякі компанії обіцяли постачання всього лише через два тижні. Виходячи з усього цього, а також з того, що в другому кварталі відбудеться подорожчання сировини, можна погодитися з тими аналітиками, які вважають, що межа зростання цін на американському ринку плоского прокату ще не досягнуто.
В кінці минулого року процеси, що почалися на американському ринку, пізніше поширилися і на інші регіони. Цілком імовірно, що те ж саме станеться і зараз.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8519