Уряд вирішив реформувати будівельну галузь

Уряд вирішив реформувати будівельну галузь

Прийнято рішення значно спростити процедури видачі дозволів на будівництво. Технологія полягає в тому, що протягом місяця Уряд розробить рамковий закон, який визначить механізми нового порядку. Він буде стосуватися всіх етапів, починаючи від рішення про виділення земельної ділянки до здачі об`єкта в експлуатацію. Про це заявив Микола Азаров під час засідання Кабміну.


Як повідомляє урядовий портал, головна ідея змін полягає в тому, щоб на перехідному етапі введення в дію нових норм основна відповідальність за спрощення цих порядків була покладена на Уряд, який міг би оперативно приймати необхідні рішення. Спрощення видачі дозвільних документів у будівництві та в системі землевідведення під будівництво дозволить в середньому в 4 рази скоротити строки видачі дозволів для початку будівельно-монтажних робіт, укладення договорів купівлі-продажу землі від моменту подачі інвесторами заявки.


`В остаточному підсумку це не тільки прискорить видачу документів дозвільного характеру, але й активізує будівництво, знизить собівартість квадратного метра, підвищить рівень інвестиційної привабливості територій`, - йдеться в повідомленні.


Ще одне питання - сучасні технології будівництва й будівельні матеріали вимагають ефективної нормативної системи, яка б забезпечувала високі стандарти якості та безпеки. Більшість діючих на сьогодні державних будівельних норм і стандартів не відповідають вимогам часу.


З метою вдосконалення нормативної системи, що регулює будівництво в Україну, та гармонізації її з європейськими стандартами буде розглянуто відповідний план заходів.


Також Уряд розгляне проект закону, яким удосконалюється процедура державної реєстрації суб`єктів господарювання, зокрема пропонується регламентувати порядок зберігання реєстраційних справ посадовими особами, які їх формують, встановити адміністративну відповідальність посадових осіб за порушення порядку зберігання реєстраційних справ і т.д. Зазначені зміни унеможливлять умисні дії, які можуть затягувати реєстраційні процедури.


У свою чергу на прес-конференції заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитро Ісаенкозаявіл журналістам, що Мінрегіонбуд вже більше 3 місяці активно займається підготовкою документації та напрацюванням норм з метою кардинального спрощення роботи в будівельному секторі: `Перш за все, існує необхідність максимально спростити життя для інвестора . Сьогодні перелік складових у процедурі, що передує початку будівельних робіт, складає 142 пункти, а час, протягом якого інвестор може чекати надання всіх дозволів, сягає 400 днів. Зараз ми впевнено йдемо до виконання доручення Президента України, яким ми зобов`язані скоротити ці процедури до 60 годин. Тим самим ми значно зменшимо корупційну складову всіх дозвільних процедур `.


Дмитро Ісаєнко зазначив, що вже найближчим часом проект закону з відповідними нормативами будуть розміщені на веб-сайті Міністерства для ознайомлення. Нові ініціативи будуть передбачати роботу над формуванням Містобудівного кадастру, повне охоплення території України планувальною документацією. Заступник глави Мінрегіонбуду висловив надію, що вже наступного тижня проект закону буде переданий для схвалення Кабінетом Міністрів України, а після цього - подано на розгляд Верховної Ради.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8058