У Європі зростають обсяги інвестицій в індустріальну нерухомість

Інвестиції в індустріальну нерухомість різко збільшилися в першому півріччі 2010; зростання обсягу прямих інвестицій в Європі склав 80% у порівнянні з показниками річної давності, коли ринок досяг дна. Такі дані звіту про європейські індустріальних ринках `Jones Lang LaSalle`, якими володіє ЛІГАБізнесІнформ.


Незважаючи на цей значний ріст, обсяги як і раніше нижче докризових рівнів, і відновлення інвестиційного ринку індустріальної нерухомості йде нерівно.

Обсяги інвестицій у європейську нерухомість склали 4,3 млрд євро в першому півріччі 2010; активність по операціях виросла на 12% в порівнянні з попереднім півріччям, і на 77% в порівнянні з першим півріччям 2009. Найбільш значне зростання зафіксовано у Швеції (у 5,6 разів), Німеччині (у 2,7 разів) і Росії та Норвегії (у два рази). Бельгія (-67%), Фінляндія (-52%) і Нідерланди (-54%) стали єдиними ринками, де було зафіксовано падіння в порівнянні з показниками минулого року.


`Великобританія лідирує в процесі відновлення європейських інвестиційних ринків; її частка становила понад 40% від загального обсягу. Однак за останні 12 місяців інвестори стали розширювати сферу своїх інтересів і активно розглядають ринки за межами Великобританії - зокрема, це Франція, Німеччина, Польща і Скандинавські країни. Незважаючи на це, 70% всіх угод з індустріальною нерухомістю в першому півріччі 2010 були сконцентровані на трьох ринках; після Великобританії, найвище зростання обсягів інвестицій зафіксовано в Німеччині (18%) і Швеції (12%) `, - заявив глава відділу інвестиційних ринків у Європі, Близькому Сході та Африці компанії Jones Lang LaSalle Кріс Стейвлі (Chris Staveley),


На що попит


Дослідження компанії `Jones Lang LaSalle` показують, що значне зростання попиту з боку інвесторів на невелику кількість високоякісних активів за останні 12 місяців привів до істотного зниження мінімальних ставок прибутковості індустріальних приміщень у Європі. Досягнувши свого піку в II кварталі 2009, мінімальна ставка прибутковості в складському сегменті в Європі знизилася на 50 базисних пунктів, і склала 7,8% у другому кварталі 2010 - на 20 базисних пунктів вище середнього показника за 10 років. У той час як скорочення мінімальних ставок прибутковості в другому півріччі 2009 було повністю викликано зростанням на ринках Великобританії, нинішнє зниження ставок в першому півріччі 2010 поширювалося по всій континентальній Європі. Середня зважена ставка прибутковості в Європі стабілізувалася в другому кварталі, і істотного подальшого падіння в другому півріччі 2010 не намічається.


На ринку продовжує спостерігатися попит на складські площі з боку орендарів. Загальний обсяг куплених і орендований площ в Європі склало 5,8 млн кв. м в першому півріччі 2010, що на 8% більше, ніж у другому півріччі 2009, і на 22% більше за перше півріччя 2009.


Росія теж пожвавилася


Що стосується складського ринку Москви, у 2010 році продовжилося пожвавлення попиту на складські площі, що почалося в кінці 2009 року. Обсяг орендованих і куплених площ в 1 половині 2010 року склав 532 300 кв. м, що в два рази перевищує показник 1 пол. 2009 року (257 900 кв. М).


`Обсяг куплених і орендованих площ у Москві як і раніше залишається одним з найвищих у Європі. За підсумками 3-го кварталу 2010 року було завершено лише кілька проектів, що на тлі активізації попиту призвело істотному скороченню частки площ, що пустують до 7,4% з 13,8% у 2-му кварталі. У результаті максимальні ставки оренди на складські площі зросли приблизно на 4,5% і склали USD 105-115/кв. м / рік `, - розповіла керівник відділу аналітики офісного та складського ринку Jones Lang LaSalle Ольга Рибакова.


Прогноз


Хоча річне падіння продовжує сповільнюватися, в порівнянні з піком ринку (на більшості ринків він припав на третій квартал 2008), ставки залишаються сприятливими для орендарів.


`Це може викликати стійку динамічну активність з боку орендарів у другому півріччі 2010, оскільки вони будуть прагнути скористатися сприятливими для них умовами, яких, як очікується, не буде в 2011 році`, - вважає голова дослідницького відділу індустріальних та логістичних площ Європи, Близького Сходу та Африки компанії Jones Lang LaSalle Олександра Торноу (Alexandra Tornow).

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 8039