Після тижневої святкової паузи китайські компанії повертаються на ринок сталі

Після тижневої святкової паузи китайські компанії повертаються на ринок сталі

Весь минулий тиждень в Китаї святкували 51-у річницю утворення Китайської Народної Республіки. Протягом цього часу китайські металотрейдери відпочивали, а світовий ринок сталі відпочивав від Китаю. І ось китайці повертаються на ринок. І від того, в який бік тепер рушать ціни на їх продукцію, багато в чому будуть залежати тенденції на четвертий квартал на регіональному ринку сталі.
Більшість аналітиків, оцінюючи перспективи китайського ринку стали на жовтень, налаштовані досить песимістично. Кампанія за зниження енергоємності національного ВВП, в рамках якої одним металургійним підприємствам довелося скоротити випуск, а іншим - і зовсім припинити його, у жовтні буде проводитися вже без колишнього ентузіазму. Повідомлення з китайських джерел досить суперечливі, але, судячи з усього, більшість підприємств у галузі після свят зможуть відновити виплавку сталі в колишньому обсязі. Остаточно зупинено тільки деякі застарілі потужності в провінціях Хебей, Шаньдун і Гуансі. Це означає, що в жовтні виробництво сталі в Китаї, швидше за все, зросте в порівнянні з попереднім місяцем.
Між тим, експерти сумніваються, що китайський ринок зможе `переварити` ці обсяги продукції. Складські запаси прокату за вересень практично не зменшилися, а внутрішній попит залишає бажати багато кращого. До того ж, із-за введених в середині липня обмежень багато китайських компаній були змушені скоротити експорт, відповідно, збільшивши постачання місцевим споживачам.
Правда, самі металурги зовсім не збираються здаватися. За попередніми даними, деякі виробники мають намір підняти відпускні ціни, скориставшись як привід подорожчанням залізної руди на спотовому ринку. У вересні китайські компанії зменшили закупівлю сировини за кордоном, але на початку жовтня місцеві трейдери стали повертатися на ринок, незважаючи на настали свята. Вартість 63,5%-ного індійського концентрату, в кінці вересня становила $ 147-149 за т CIF Китай, підскочила до більше $ 150 за т, а до середини місяця, на думку трейдерів, може перевищити $ 155 за т CIF.
Як би там не було, від стану справ на китайському ринку сталі буде в значній мірі залежатиме й ситуація у всьому східноазіатському регіоні. В кінці вересня - початку жовтня ціни на плоский прокат в Азії знижувалися. До настання святкової паузи китайські компанії пропонували гарячекатані рулони по $ 600-620 SS400 за т FOB, а ціни на комерційну толстолістовую сталь не перевищували $ 620-630 за т FOB. Компанія Baosteel уклала на четвертий квартал контракт на постачання суднобудівного листа до Кореї всього по $ 630-650 за т FOB. У силу загальної тенденції дешевшала сталева продукція і з інших країн. Так, корейські компанії на початку жовтня пропонували гарячекатані рулони всього по $ 620-640 за т FOB, а японські - по $ 640-670 за т FOB. При цьому, попит на дану продукцію був мінімальним.
Як вважають деякі аналітики, після свят китайські компанії спробують знову підвищити експортні котирування на листову продукцію. На їхню користь може зіграти, перш за все, валютний фактор. Долар останнім часом падає відносно більшості регіональних валют. Японська ієна і південнокорейська вона знаходяться в даний час на рівнях, близьких до багаторічних максимумів. Китайський юань також піднявся по відношенню до долара, однак для нього ревальвація склала за останній місяць близько 1,5%, тоді як вона, наприклад, `подорожчала` за цей час більш ніж на 5%. Внаслідок цього внутрішні ціни в Кореї і Японії, деноміновані в доларах, підскочили, хоча в національних валютах вони залишилися в жовтні на тому ж рівні. Наприклад, Posco в жовтні продає гарячекатані рулони більш ніж по $ 795 за т FOB, а Tokyo Steel Manufacturing - $ 778 за т з доставкою. У даній ситуації китайський прокат може виявитися цілком конкурентоспроможним.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8032