Турецький ринок плоского прокату потрапив під негативний вплив регіональної економіки

Турецький ринок плоского прокату потрапив під негативний вплив регіональної економіки

Згідно з даними міжнародних фінансових організацій, цього року економіка Туреччини справляє враження якогось оазису благополуччя в Європі. Так, згідно з повідомленням рейтингового агентства Moody`s, у другому кварталі зростання ВВП країни склало 10,3% - результат, аналогічний китайському, за підсумками року прогнозується результат близько 6,5%, а в 2011 році - близько 5%. Бюджетний дефіцит Туреччини утримується на низькому рівні, а державний борг до кінця третього кварталу було навіть нижче, ніж планував уряд. Виробництво в ряді ключових галузей національної економіки стабільно збільшується: так, за даними за перші сім місяців поточного року випуск легкових автомобілів зріс на 20% в порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року, а комерційних автомобілів - більш ніж на 30%.
У такій ситуації реальне споживання плоского прокату в Туреччині повинно бути досить високим. Судячи з усього, так воно і є, однак на стані ринку це практично не відбивається. Місцевим виробникам гарячекатаних рулонів у жовтні вдалося лише незначно підвищити ціни на свою продукцію. Зараз вони, в основному, знаходяться в інтервалі $ 630-670 за т EXW (без ПДВ). При цьому, як вважають аналітики, до кінця року їх зростання малоймовірне. У листопаді-грудні очікується збільшення не більше $ 20-30 за т.
Ще більш несприятливо складається обстановка для постачальників листової сталі з СНД. Російські компанії в кінці вересня пропонували гарячий прокат до Туреччини по $ 640-660 за т CFR, українська продукція котирувалася, в основному, на рівні $ 610-630 за т CFR, але успіху не мала ні та, ні інша. Через те, що імпорт гарячекатаних рулонів з СНД обкладається в Туреччині 9%-вим митом (за винятком штрипса, призначеного для виготовлення труб, які, у свою чергу, будуть експортовані), продукція російських та українських металургів в даний час неконкурентоспроможна на турецькому ринку. При відносно низькій вартості місцевої продукції ціни на гарячий прокат з СНД, щоб зацікавити турецьких покупців, повинні складати не більше $ 580 за т CFR. Щоправда, за деякими даними, ММК ім.Ілліча виставляє ціни нижче цього рівня, проте мова йде, головним чином, про низькоякісної продукції, яка може використовуватися тільки для виробництва труб, тому попиту на неї майже немає.
Втім, на низький попит скаржаться і турецькі компанії. За словами їхніх представників, трейдери не виявляють особливого інтересу до пропозиції плоского прокату. Багато споживачів і дистриб`ютори купують товар малими партіями і більше витрачають запаси, чим створюють їх.
Враховуючи, що економіка країни знаходиться на підйомі, така ситуація виглядає парадоксальної. Однак насправді нічого особливо дивного в цьому немає. Туреччина оточена країнами, стан економіки в більшості з яких дуже далека від благополуччя. Турецький експорт цього року скоротився, через що в країні зростає зовнішньоторговельний дефіцит. При цьому, багато фахівців прогнозують продовження депресії в багатьох європейських країнах, зокрема, балканських, з якими межує Туреччина. Крім того, негативний вплив на турецький ринок плоского прокату надають і невдачі національних виробників довгомірної продукції. Компанії, що випускають арматуру, змушені скорочувати завантаження потужностей та шукати альтернативні ринки збуту, зокрема, в Латинській Америці. Національний ринок конструкційної сталі переповнений, тому незважаючи на досить пристойні темпи зростання в турецькій будівельній галузі металургам дуже складно продати всю вироблену продукцію. Перебуваючи в такому несприятливому оточенні, споживачі плоского прокату в Туреччині теж проявляють обережність.
Щоправда, на думку турецьких аналітиків, відмовляючись від нових закупівель, турецькі компанії поступово витрачають наявні резерви. За деякими даними, на місцевому ринку вже спостерігається дефіцит деяких категорій плоского прокату. Як вважають фахівці, на початку 2011 року, коли багато споживачі почнуть формувати резерви на новий рік, цей дефіцит набуде характеру тотального, а ціни на плоский прокат у країні різко підскочать. Втім, не виключено, що брак листової продукції почне відчуватися в Туреччині вже в листопаді чи на початку грудня.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8019