На Близькому Сході так і не відбулося сезонного підйому цін на довгомірний прокат

На Близькому Сході так і не відбулося сезонного підйому цін на довгомірний прокат

Всі надії експортерів арматури на активізацію попиту і зростання цін у країнах Близького Сходу після Рамадана, схоже, виявилися марними. Минуло вже три тижні після закінчення мусульманського місячного посту, а істотних змін на краще на регіональному ринку так і не відбулося. У результаті металургійним компаніям, що підняв ціни на початку вересня, тепер доводиться знову опускати їх.
За останній тиждень вересня трохи подешевшала арматура в ОАЕ. Вартість цієї продукції скоротилася до $ 615-625 за т з доставкою, тоді як у першій половині минулого місяця перевищувала $ 630 за т. А єгипетська компанія Ezz Steel, у вересні накрутили базову відпускну ціну до $ 692 за т EXW, зменшила жовтневі котирування до близько $ 650 за т EXW (включаючи 8%-вий податок). Пішли на зниження ціни в Ірані, а ажіотаж, який спостерігався у першій половині вересня, до початку жовтня вже залишився в минулому.
Проте головна проблема полягає навіть не в тому, що попит виявився менше очікуваного. Зрештою, в `нафтових еміратах` Перської затоки ніколи не припиняли будувати. Вся справа в тому, що нинішній рівень споживання арматури в регіоні, здебільшого, відповідає виробничим потужностям місцевих компаній. Так, на ринку ОАЕ домінують Emirates Steel Industries і катарська Qatar Steel, вона ж є найбільшим постачальником арматури в Оман. У Саудівській Аравії, де попит на конструкційну сталь зараз, мабуть, найвищий в регіоні, левова частка поставок в останній місяць припадала на місцевих виробників.
У минулому році турецьких експортерів арматури виручив Єгипет, але в цьому попит впав, а єгипетські компанії, навпаки, розширили випуск. У результаті за перші вісім місяців поточного року турецькі компанії поставили в Єгипет близько 800 тис. т арматури, майже в два рази менше, ніж за той же період попереднього року. При цьому, як заявляють місцеві дистриб`ютори, завдяки високим обсягами закупівель турецького прокату в першому півріччі всі склади затоварені, а запасів вистачить, як мінімум, до кінця року. Взагалі, в поточному році помітно збільшив імпорт арматури тільки Ірак, але цього не досить, щоб компенсувати спад по інших країнах.
Нинішня ситуація ускладнюється тим, що наприкінці серпня - початку вересня багато компаній в регіоні скуповували арматуру в розрахунку на майбутній підйом. Підйому не відбулося, а запаси залишилися. Так що, арабські трейдери не поспішають з новими закупівлями і, при цьому, інтенсивно збивають ціни. Аналогічні процеси спостерігаються і в самій Туреччині, де будівельна галузь додала після Рамадана, але накопичених резервів вистачить дистрибуторам і будівельникам до листопада.
У результаті у постачальників немає іншого вибору крім зниження цін. До початку жовтня турецька арматура подешевшала до $ 575-585 за т FOB, але подальший спад виглядає практично неминучим. Деякі оптимістично налаштовані експортери сподіваються, що зменшення котирувань і витрачання запасів повернуть покупців на ринок у другій половині жовтня. Песимісти здійснюють поставки на ринки Північної Африки, Латинської Америки і США.
Подібно виробникам арматури, в пастку не виправдалися очікувань потрапили і постачальники заготовок. Багато близькосхідні прокатні компанії активно скуповували напівфабрикати в кінці серпня - початку вересня. У результаті зараз вони мають запаси на півтора-два місяці наперед. А експортерам з СНД доводиться знижувати ціни, приводячи їх у відповідність з вартістю арматури в регіоні. Деякі компанії наприкінці вересня вже погоджувалися продавати заготовки по $ 520-530 за т FOB проти $ 550-570 за т FOB в середині місяця. З такими темпами падіння до менш ніж $ 500 за т FOB у жовтні вже не виглядає чимось неймовірним.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 8010