Андрій Клюєв: Україна буде швидко розвивати альтернативну енергетику і впроваджувати енергоефективні технології

Андрій Клюєв: Україна буде швидко розвивати альтернативну енергетику і впроваджувати енергоефективні технології

Україна буде швидко йти шляхом запровадження альтернативних видів енергії та енергоефективних технологій, - заявив у рамках 7-го саміту `Ялтинської європейської стратегії` в п`ятницю Перший віце-прем`єр-міністр України Андрій Клюєв.

`Україна вже зробила свій вибір, яким шляхом йти. Президент України Віктор Янукович визначив національні програми. Одна з таких програм передбачає впровадження відновлювальних видів енергетики та енергоефективних технологій`, - заявив Андрій Клюєв.

За його словами, за минулий рік у Парламенті були прийняті два ключові закони, які стали основою для реалізації цієї програми. `Один закон - стимулює наші промислові підприємства впроваджувати енергозберігаючі та енергоефективні технології`, - зазначив Перший віце-прем`єр-міністр.

Він повідомив, що для таких компаній закон передбачає цілий ряд пільг. `Якщо такі технології ввозяться з-за кордону, то ці підприємства не платять ввізного ПДВ та звільняються від митних зборів. Якщо підприємства розробляють енергозберігаючі або енергоефективні технології в нашій країні, то такі підприємства протягом п`яти років не платять податок на прибуток`, - повідомив Андрій Клюєв.

Він також додав, що крім цього, з державного бюджету для підприємств, які модернізуються і впроваджують такі технології, будуть погашатися відсотки за кредитами.

`Таким шляхом пішли ціла низка підприємств металургійного комплексу, хімічної галузі, машинобудівники. Наприклад, тут присутній пан Віктор Пінчук, який будує нове металургійне підприємство і вже користується такими пільгами. Іншими словами, ми створили інструмент для залучення інвестицій у розвиток енергоефективних та енергозберігаючих технологій`, - підкреслив Перший віце-прем`єр-міністр України.

Другий закон - про `зелений тариф` - став основою для розвитку `відновлюваної` енергетики.

Андрій Клюєв заявив, що дуже багато країн пішли цим шляхом. За його словами, він був одним з авторів цього законопроекту. `Ми перейняли досвід Німеччини, яка є одним з лідерів у розвитку` альтернативної `енергетики`, - зазначив він.

За словами Першого віце-прем`єра, в результаті - в Уряді є заявки від цілого ряду компаній, які готові вкладати свої фінансові ресурси, свої технології в будівництво вітрових, сонячних та малих гідроелектростанцій.

Андрій Клюєв повідомив, що Уряд прийняв програму з розвитку поновлюваної енергетики. Серед пріоритетів, зазначив Андрій Клюєв, як раз і є названі три види енергетики.

`Ми зараз підписали два інвестиційні проекти з будівництва в Україні вітрових електростанцій. У нас вже працює один завод з виробництва вітроагрегатів - `Південмаш`. У минулі роки в України вже був побудований ряд вітрових електростанцій. Наприклад, під керівництвом Віктора Федоровича Януковича ще 10 років тому в селищі Новоазовське Донецької області ми створили кілька подібних електростанцій. Але тоді ще не було `зеленого тарифу`, і їх доводилося датувати з бюджету. Зараз, після реалізації нового закону, ці електростанції працюють ефективно `, - заявив Андрій Клюєв.

Він повідомив, що три тижні тому в Україні була здана в експлуатацію перша сонячна електростанція. На сьогоднішній день її потужність становить 7,5 МВт, але вже в лютому наступного року, заявив Перший віце-прем`єр-міністр, її потужність буде доведена до 200 МВт.

Андрій Клюєв вважає, що для розвитку сонячної енергетики в України є всі умови. `Тут в Криму сонячна радіація на 1 квадратний метр складає 1500 КВт/год. Це досить високий потенціал. Якщо брати всю територію України, потенціал - від 1070 до 1500 Квт/год на кв.м. Тому Уряд прийняв рішення побудувати в Криму 1 тис. МВт сонячних електростанцій, і ще 1 тис. МВт - в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях. За рахунок цього ми зможемо замінити близько 6 млн. тонн умовного палива`, - повідомив перший заступник Глави Уряду України.

За його словами, у вітряної енергетики потенціал України ще вищий. `У Криму на березі Чорного і Азовського морів ми плануємо побудувати 1 тис. МВт вітрових електростанцій, і ще 1 МВт - на території Донецької та Луганської областей. Завдяки вітровій енергетиці ми зможемо замінити 21 млн. тонн умовного палива`, - заявив Андрій Клюєв.

Він також повідомив, що малу гідроенергетику Уряд планує розвивати в Західній Україні, де є велика кількість малих гірських річок. `Ми протягом 10 років зможемо замінити ще додатково 3 млн. тонн умовного палива`, - повідомив Андрій Клюєв.

`Уряд активно займається цими проектами. І ми по цьому шляху будемо йти дуже швидко, тільки завдяки тому, що створили законодавчу базу, яка зробила реальністю максимально сприятливі інвестиційні умови для їх реалізації`, - підкреслив Перший віце-прем`єр-міністр України.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 8002