На близькосхідному ринку довгомірного прокату поки не спостерігається ознак зростання

На близькосхідному ринку довгомірного прокату поки не спостерігається ознак зростання

Всупереч очікуванням після закінчення Рамадану на близькосхідному ринку довгомірного прокату не відбулося пожвавлення. За словами постачальників з Туреччини і СНД, трейдери з ряду країн Леванту, Північної Африки і Перської затоки в останні два тижні дуже активно цікавилися цінами на арматуру, однак угод було укладено дуже мало. Більшість покупців як і раніше утримуються від імпортних закупівель.
У більшості країн регіону поки не помітно особливого пожвавлення в будівельній галузі. Одним з небагатьох винятків з цього правила є Саудівська Аравія, але більша частина проектів фінансується там державою, яка вимагає, щоб будівельники використовували, головним чином, продукцію національного виробництва.
В інших країнах регіону трейдери і кінцеві споживачі також віддають перевагу місцевим прокатним компаніям, здобуваючи в них невеликі партії продукції з мінімальними термінами поставки. При цьому, із-за відносно низьких внутрішніх цін турецька арматура практично не має переваги перед місцевою. Так, в середині вересня турецькі компанії пропонували арматуру в ОАЕ та інші країни Перської затоки по $ 620-630 за т CFR, тоді як катарська Qasco котирували свою продукцію на рівні близько $ 625 за т CFR (причому, на відміну від турецької, вона не підлягає обкладенню 5%-вим митом), а на ринку ОАЕ вартість арматури останнім часом становить не більше $ 625-630 за т з доставкою. У Саудівській Аравії компанія Hadeed відмовилася від підвищення цін на жовтень, щоб зберегти конкурентоспроможність своєї продукції в порівнянні з імпортом.
У всьому регіоні високі ціни на довгомірний прокат спостерігаються тільки в Ірані, де триває ажіотаж на ринку арматури. Ціни місцевих виробників на цю продукцію варіюють між близько $ 740 і більше $ 850 за т EXW у залежності від умов оплати, терміну доставки та деяких інших факторів. Тому іранські компанії охоче купують турецьку арматуру по $ 640-650 за т CFR / DAF. Однак при поставках до Ірану існує проблема з оплатою імпорту місцевими компаніями.
З-за недостатнього попиту турецькі компанії були змушені піти на поступки. Котирування на арматуру, що становили в першій половині вересня $ 605-615 за т FOB, в останні дні були знижені деякими постачальниками до $ 590-600 за т FOB, причому, не виключається і подальше здешевлення продукції. Експортери з СНД, які намагалися довести ціни на арматуру до $ 600-610 за т FOB, також були змушені переглянути котирування в бік $ 580-600 за т FOB.
Внаслідок слабкості регіонального ринку довгомірного прокату на Близькому Сході скоротилися ціни на металобрухт і заготовки. Деякі прокатні компанії заявляють, що готові призупинити виробництво, але не стануть купувати дуже дорогі, на їхню думку, напівфабрикати. Вартість заготовок з СНД в середині вересня становила $ 560-570 за т FOB, а при поставках до Ірану - і до $ 580 за т FOB порти Чорного та Азовського морів і $ 610 за т FOB порти Каспію, але тепер постачальникам доводиться відступати. Ціни поки що скоротилися до $ 550-560 за т FOB, однак покупці вимагають скидання до $ 540 за т FOB і менше.
По суті, у металургів залишилася остання надія на те, що це зниження цін все ж активізує ринок. Близькосхідні споживачі і дистриб`ютори з травня практично не вели значних імпортних операцій, це означає, що в даний час складські запаси у них повинні бути на низькому рівні. Щоправда, дані про резерви мають суперечливий характер. Одні трейдери заявляють, що забезпечені арматурою до листопада, тоді як інші заявляють, що в разі раптового збільшення реального попиту швидко опиняться з порожніми майданчиками.
Але в тому-то й справа, що ситуація на близькосхідному ринку конструкційної сталі і буде залежати, перш за все, від кінцевого споживача. Раніше багато фахівців прогнозували пожвавлення в регіональній будівельної галузі в кінці поточного року. Але поки із Західної Європи і США надходять негативні сигнали про можливість нового економічного спаду, близькосхідні будівельники будуть також утримуватися від різких рухів і чекати прояснення обстановки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7980