У США триває вигнання китайських труб з внутрішнього ринку

США послідовно і неухильно витісняють китайські труби з національного ринку. У середині вересня американське Міністерство торгівлі встановило остаточні антидемпінгові і компенсаційні мита на китайські безшовні трубопровідні, напірні та стандартні труби з вуглецевої і легованої сталі діаметром до 16 дюймів. Найменші санкції були застосовані до компанії Tianjin Pipe, для якої загальний розмір мит склав 62,65%. Для інших виробників величина сукупного тарифу істотно вище, аж до 135,68%. Винятки поширюються тільки на труби, сертифіковані для аерокосмічної, хімічної та підшипникових галузей, а також гідравлічні труби. Крім того, мита не поширюються на несортових продукцію, яка не відповідає американським стандартам.
Таким чином, американські законодавці успішно прибрали з ринку продукцію кількох десятків найменувань, яка використовується в різних галузях економіки. Експорт даної категорії труб з Китаю в США досяг максимуму в 2008 році - понад 440 тис. метричних т на загальну суму більше $ 487 млн. У минулому році обсяг поставок скоротився до близько 160 тис. т, однак після вигнання з американського ринку китайських нафтогазових труб ( OCTG) це була найбільша стаття китайського трубного експорту в США.
Як відзначають оглядачі, видалення з американського ринку китайських компаній, до введення санкцій займали з великим відривом перше місце за обсягами експорту в США (у 2008 році китайці відправили до США більше 3 млн. т труб), сприяло нормалізації обстановки. На початку поточного року ціни на трубну продукцію в країні стабілізувалися, а потім і пішли вгору відповідно до загальним подорожчанням штрипсу і трубної заготовки. Аналітики повідомляють про активізацію попиту на нафтогазові труби, а також на збільшення закупівель трубної продукції американськими машинобудівними компаніями.
Безумовно, фактичне припинення китайського експорту труб ряду категорій в США дозволило деяким постачальникам розширити свою частку на американському ринку. Так, наприклад, за останній рік різко зріс американський імпорт нафтогазових труб з Кореї і Тайваню. У першій половині вересня компанії з цих країн постачали в США зварні обсадні труби API J55 по $ 1060-1100 за т, а трубопровідні труби API X42 - по $ 1000-1030 за т (ціна FOT в американських портах після сплати мита).
Китайські трубники, отримавши вердикт Міністерства торгівлі США, в черговий раз висловили своє обурення `свавіллям` американської влади. Китайське Міністерство торгівлі заявило протест, зазначивши, що з 2007 року американці обклали заборонно високими антидемпінгових та компенсаційних мит 15 категорій сталевої продукції, на які до кризи припадало близько третини поставок китайської сталі в США. Втрати китайських експортерів, при цьому, оцінюються Міністерством в $ 7 млрд. на рік.
Щоправда, на тлі позитивного сальдо торговельного балансу в США, що склав в 2009 році $ 227 млрд. (на користь Китаю) це не така вже й велика величина. За великим рахунком, американці намагаються перегородити дорогу тільки такого китайському товару, який може реально загрожувати національній промисловості. Труби під це визначення, безумовно, підпадають.
Втім, скарги китайських трубопрокатних компаній на дискримінацію в США і втрату колись найбільшого експортного ринку не означають, що дана галузь китайської економіки перебуває у важкому становищі. За даними China Iron and Steel Association (CISA), за перші сім місяців поточного року китайці експортували 2,13 млн. т безшовних труб, що на 15,9% більше, ніж за той же період річної давності, і 1,57 млн. т зварних труб (зростання на 3,4%).
У вересні провідні виробники труб в Китаї підняли внутрішні та експортні котирування, пояснивши свої дії подорожчанням вихідних матеріалів і збільшенням попиту в самій КНР і за кордоном. У першій половині вересня китайські компанії пропонували безшовні труби ASTM A106 сорт `В` по $ 900-920 за т FOB, а обсадні труби API J55 середнього діаметра - по $ 1030-1070 за т FOB. У країнах Перської затоки китайські труби ASTM A106/API 5L сорт `В` діаметром 2-6 дюймів котирувалися в інтервалі $ 940-1020 за т CFR, тоді як ціни на аналогічну українську продукцію починалися від $ 1050 за т CFR. Експортні котирування на китайські електрозварні труби ASTM A53 становили $ 780-800 за т FOB, в Перській затоці їх вартість оцінювалася місцевими трейдерами по $ 830-850 за т CFR.
За словами учасників ринку, в порівнянні з серпнем китайські труби подорожчали на $ 50-100 за т і можуть додати в четвертому кварталі. У цілому світовий ринок труб останнім часом дещо пожвавився. На Близькому Сході спад, що спостерігався під час Рамадану, змінився підвищенням. Судячи з усього, зростання цін на сталеві труби в найближчі кілька тижнів, як мінімум, не буде поступатися зростання на ринку гарячекатаних рулонів.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7957