Східноазіатські виробники плоского прокату розраховують на підвищення котирувань у четвертому кварталі

Східноазіатські виробники плоского прокату розраховують на підвищення котирувань у четвертому кварталі

Скорочення виробництва сталі в Китаї внаслідок урядових постанов про найсуворішої економії електроенергії зробило позитивний вплив на ринок плоского прокату у всій Східній Азії. Якщо раніше більшість постачальників були налаштовані песимістично, а ряд компаній, зокрема, тайванська China Steel, анонсували пониження котирувань на жовтень, то в останні дні ситуація явно змінилася на краще.
Перш за все, експортні ціни почали піднімати китайські компанії. На ринку ще представлені в досить солідних обсягах відносно дешеві гарячекатані рулони вартістю близько $ 600 за т FOB (перш за все, для Індії та країн Перської затоки), але більшість великих компаній пропонують свою продукцію (з мікродобавки бору) по $ 620-640 за т FOB. Ціни на товстолистової сталі досягли $ 700 за т CFR Тайвань.
При цьому, котирування на китайський плоский прокат, очевидно, будуть збільшуватися. На внутрішньому ринку середня вартість комерційних гарячекатаних рулонів перевищила 4400 юанів ($ 649) за т з металобази, а компанія Baosteel встановила новий орієнтир для всієї галузі, оголосивши про підвищення внутрішніх котирувань на гарячий прокат на 300 юанів ($ 45) за т, а інших видів листової продукції - на 110-260 юанів за т. За попередніми даними, великі компанії в жовтні мають намір довести експортні котирування на гарячекатані рулони до $ 650-680 за т FOB.
Що важливо, китайської продукції в продажу стане менше. У другому кварталі надлишкові поставки з Китаю призвели до переповнення регіонального ринку і появи значних складських надлишків в Кореї, Індії та В`єтнамі. Проте в серпні китайський експорт сталі, більше 80% якого в цьому році відправляється в азіатські країни (рахуючи Індійський субконтинент, але без урахування Близького Сходу), скоротився до 2,80 млн. т - найнижчого показника за півроку. Виробництво сталі в країні в минулому місяці склало 51,64 млн. т (в останній раз обсяг виплавки був меншим у вересні 2009 року), а в цьому, очевидно, опуститься до менш, ніж 48 млн. т.
Найбільшу активність у плані підвищення цін проявляють останнім часом японські виробники. Для них основним спонукальним мотивом є високий курс ієни, через який внутрішні котирування на гарячекатані рулони на вересень перевищують $ 760 за т з доставкою. У жовтні японські експортери хочуть довести вартість аналогічної продукції для покупців у Східній та Південно-Східної Азії до $ 700 за т FOB, а до кінця року - до $ 750 за т FOB. Зараз японські гарячекатані рулони пропонуються до Кореї і країни АСЕАН по $ 630-670 за т FOB.
З одного боку, для підвищення цін у жовтні є свої резони. Перш за все, поступово збільшується купівельна активність. В останні кілька тижнів видимий попит на плоский прокат в Азії був низьким, а споживачі і дистриб`ютори воліли використати накопичені раніше запаси. Тепер їм доводиться приступати до їх поповненню. Зокрема, збільшення імпортних закупівель очікується в жовтні в Індії.
У той же час, з іншого боку, в ринку вистачає і слабких місць. Одна з найбільш складних проблем - загальна ситуація в світовій економіці. За оцінками експертів, які наводить американська газета `The Wall Street Journal`, в найближчі місяці її чекає слабкий, невпевнений підйом, який не призведе до активізації попиту на обладнання і вироблені в Азії споживчі товари. У той же час, можливості більшості держав світу по штучному стимулювання зростання за рахунок інвестицій з бюджету вже вичерпані.
Рано також говорити і про відновлення попиту. На ринках таких країн як Корея і Тайвань до цих пір спостерігається надлишок пропозиції. Та й по всьому регіону в цілому більшість споживачів продовжують вичікувати. Нарешті, в четвертому кварталі знизяться ціни на залізну руду і коксівне вугілля, так що металургам буде важче обгрунтовувати підвищення вартості своєї продукції - сировинної фактор на цей раз буде грати проти них.
Тому можна припустити, що, хоча зростання цін у Східній Азії в жовтні відбудеться, він не буде таким значним, як хотілося б металургам. Тим не менш, він, мабуть, буде достатнім, щоб підняти конкурентоспроможність російської продукції. У першій половині вересня російські компанії пропонували гарячекатані рулони в Індію по $ 640-660 за т CFR, а в країни Східної Азії - до $ 680 за т CFR, але споживачі вважали ці котирування завищеними. Судячи з усього, дуже скоро вони такими здаватися вже не будуть.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7936