Кредитні ставки будівельникам буде компенсувати держбюджет

Верховна рада вчора у другому читанні схвалила законопроект # 6687, який вносить зміни до закону `Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва`. Парламент на рік - до 1 січня 2013 року - продовжив можливість забудовників, які беруть участь в будівництві або добудові житлових об`єктів з високим ступенем готовності, отримувати пільгові кредити.
Національний банк більше не повинен рефінансувати банківські кредити забудовникам і компенсувати банкам різницю між встановленою та ринкової ставками. Тепер ці витрати візьме на себе держбюджет. Нацбанк також звільнять і від необхідності викуповувати облігації Державної іпотечної установи. Крім іншого, парламент продовжив термін дії мораторію на розірвання договорів між інвестором і забудовником у випадку несвоєчасної здачі об`єкта в експлуатацію - з 1 липня 2010 року до липня наступного.
Високопоставлене джерело в Міністерстві з питань будівництва та регіонального розвитку розповів, що вони запланують бюджетні кошти під компенсацію ставок відразу ж після його підписання президентом. `Ми почнемо розрахунки після того, як законопроект підпише президент. Цього року в бюджеті передбачено 390 млн грн на розвиток будівельної галузі. Ми сподіваємося, що нам вдасться збільшити цю цифру хоча б до 500 млн грн`, - повідомило джерело.
Учасники ринку прийнятий закон підтримали. `Ринкові ставки у гривні складають 17-18%, але з урахуванням того, що впали ціни на житло, довгострокові інвестиції з такими ставками практично неможливі`, - вважає голова ради директорів Української будівельної асоціації Лев Парцхаладзе. `Забудовникам, в принципі, неважливо, звідки отримувати компенсацію за відсотками. Але існує висока ймовірність того, що домогтися погашення кредитних ставок з держбюджету буде складніше. Навряд чи уряду вдасться передбачити в бюджеті необхідний обсяг коштів на розвиток житлового будівництва, тому пільгові кредити зможуть отримати обмежена кількість компаній, що займаються будівництвом житла `, - відзначив директор з економічних питань Argus Real Estate Ігор Чорний. `З одного боку, збільшення терміну дії мораторію на розрив договорів дозволить забудовникам здати житло в експлуатацію. Але з іншого боку, інвестор ще рік не зможе в судовому порядку домогтися повернення вкладених коштів у випадку шахрайства будівельної компанії`, - впевнений президент Асоціації експертів з нерухомості WIDevelopment Микола Багаєв.

Марія Цатурян
http://kommersant.ua/
Ідентифікатор: 7927