Банки будуть знижувати ставки іпотечного кредитування для фізосіб

Банки будуть знижувати ставки іпотечного кредитування для фізосіб

Під час будівельної кризи програми іпотечного кредитування, умови яких дозволяли масово брати кредити під покупку нерухомості, були згорнуті. У банківських установах або взагалі перестали видавати іпотечні кредити, або видавалися під великі відсотки і на короткі терміни.

Зараз іпотечне кредитування відновлюється, хоча і не такими темпами, які дозволили б вивести ринок з кризи. Але, як було відзначено на зустрічі банків і забудовників, організованої Українською Будівельною Асоціацією (УБА), загальна тенденція йде до зниження процентних ставок до 18% річних у гривні й менше.

У першу чергу, банки зацікавлені у відновленні кредитування первинної нерухомості. Особливо, в рамках партнерських взаємин із забудовниками під конкретні об`єкти, де можна отримати іпотечні кредити під 15% річних у гривні.

Криза змусила банки переглянути схеми кредитування. Наприклад, в Райффайзенбанк Аваль іпотечне кредитування відновиться для фізосіб з початку наступного року з такими параметрами:

- Рівень ставок 18% річних у гривні і нижче;

Це буде досягатися за рахунок зниження рівня ставок за депозитами: майже до рівня інфляції.

- Кредити тільки в гривні;

- Кредити будуть видаватися під об`єкти з готовністю 70% і вище;

- Контроль буде проводитися з центрального офісу.

ВТБ Банк знизить кредитні відсотки з осені, а також збільшує період повернення: з 10 років до 15 і 20 років.

У першу чергу, очікувати відновлення іпотечного кредитування необхідно в містах мільйонниках, де середній рівень зарплати вищі і немає затримок з виплати зарплат.
Ідентифікатор: 7913