Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу ростуть напередодні закінчення Рамадану

Ціни на арматуру в країнах Близького Сходу ростуть напередодні закінчення Рамадану

Поки в країнах Близького Сходу триває Рамадан, який завершиться тільки 9 вересня, розраховувати на значний попит на довгомірний прокат не доводиться. Хоча запаси сталевої продукції у трейдерів, як правило, невеликі, багато покупців утримуються від проведення великих операцій, оскільки поки не отримують обнадійливих сигналів від кінцевих споживачів. Побоювання з приводу нового загострення кризи в західних країнах восени-взимку цього року змушують експортерів нафти вести себе обережно і не планувати значних витрат на великі будівельні проекти.
За даними турецьких компаній, попит на арматуру на Близькому Сході має спорадичний характер. Протягом останніх декількох тижнів невеликі обсяги продукції купували компанії з Саудівської Аравії, Ірану, Іраку, країн Леванту і Північної Африки, досить пристойним був обсяг продажів і в Туреччині, однак практично не укладалося нових контрактів на постачання в ОАЕ. Все більшу частку регіонального ринку займають місцеві металурги - виробники довгомірного прокату з Саудівської Аравії, Emirates Steel, катарська Qasco, активно експортує свою продукцію в країни Персидської затоки, де вона не обкладається 5%-вим митом.
До недавнього часу вартість турецької арматури в Перській затоці, як правило, не перевищувала $ 600-610 за т CFR, причому, з урахуванням мита ці ціни були не нижчі, а то й вище, ніж у Emirates Steel або Qasco. Наприкінці серпня на ринку з`явилися навіть деякі китайські компанії, що намагаються скинути надлишки своєї арматури по $ 600-605 за т CFR. Проте на цьому тижні турецькі компанії підняли свої котирування до $ 605-620 за т FOB. Поки угод на таких умовах не укладалося, однак експортери вважають, що зможуть довести ціни до того рівня після Рамадану, коли реальний попит піде на підйом.
Підстави для нового зростання цін на конструкційну сталь в регіоні і справді є. Єгипетська компанія Ezz Steel підвищила внутрішні котирування на арматури у вересні більш ніж на $ 60 за т, довівши їх до близько $ 692 за т EXW. Без обліку 8%-вого податку це відповідає трохи більше ніж $ 640 за т. Різке зростання цін на довгомірний прокат відбувається в даний час і в Ірані. Вартість арматури місцевого виробництва подолала межу $ 750 за т EXW і підходить до $ 800 за т EXW, хоча, звичайно, цей підйом навряд чи буде тривалим.
Крім того, металургійні компанії звертають увагу клієнтів і на подорожчання сировини. Вартість металобрухту при поставках до Туреччини досягла $ 400 за т CFR і, на думку більшості аналітиків, цей кордон буде перевершено в четвертому кварталі. Російські та українські експортери заготовки також підняли ціни на свою продукцію для покупців в Туреччині та інших близькосхідних країнах до $ 550-565 за т FOB. Спаду на цьому ринку в найближчому майбутньому теж не очікується.
Судячи з усього, вартість довгомірної продукції на Близькому Сході у вересні, дійсно, піде в зростання. Принаймні, цього чекають і до цього готові всі учасники ринку. Однак розмах і тривалість цього підвищення будуть залежати від двох чинників. По-перше, наскільки стійким виявиться цієї осені економічне становище у світовій економіці загалом та на Близькому Сході зокрема, як поведе себе в тій ситуації ринок нафти. По-друге, яким буде обсяг пропозиції довгомірної продукції на регіональному ринку у вересні-жовтні. Скоротивши випуск в останні місяці, виробники змогли збалансувати попит і пропозицію, а в найближчі тижні можливо навіть виникнення деякого дефіциту. Проте в цілому попит на імпортну арматуру в країнах Близького Сходу залишається досить обмеженим, тому важливо не допустити надлишку поставок.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7900