Європейські металурги сподіваються на зростання у вересні

Європейські металурги сподіваються на зростання у вересні

Протягом усього серпня європейський ринок плоского прокату зберігав відносну стабільність. У Південній і Східній Європі ціни на гарячекатані рулони перебували в інтервалі 500-530 євро ($ 642-680) за т EXW, всі спроби виробників підняти котирування зазнали невдачі через украй низький попит.
Тим не менш, незважаючи на несприятливі обставини європейським металургам вдалося утримати ціни від спаду. Перш за все, їм допомогло фактична відсутність конкуренції з боку імпорту. Вартість гарячого прокату з України в середині серпня становила близько $ 600-620 за т CFR / DAF, а продукція з Росії, Китаю, Індії, країн Близького Сходу досягала $ 650-670 за т CFR. При такій незначній різниці в цінах споживачі і дистриб`ютори воліли купувати продукцію місцевого виробництва, яка могла поставлятися малими партіями і з мінімальними термінами доставки. До того ж, придбання імпортної продукції на увазі більш складний механізм оплати.
Багато європейських компаній анонсували підвищення цін на вересень на 30-40 євро за т, однак поки пропозицій за новими цінами не надходить. Втім, певні шанси на успіх у регіональних виробників стали все-таки є, хоча, швидше за все, ціни почнуть підйом не раніше другої половини вересня.
Негативні очікування учасників європейського ринку стали грунтувалися, в першу чергу, на несприятливих економічних тенденції в регіоні, проте останнім часом ситуація дещо змінилася. За останніми даними, в другому кварталі 2010 року темпи зростання в Євросоюзі виявилися істотно вище очікуваних: 1% в порівнянні з першим кварталом, тоді як раніше фахівці прогнозували не більше 0,6-0,7%.
Справжнім локомотивом європейської економіки стала Німеччина, яка показала у другому кварталі збільшення ВВП на 2,2% в порівнянні з попередніми трьома місяцями. Це найвищий показник з 1990 року! Якщо брати за базу другий квартал 2009 року, то зростання складе близько 8-9% - результат, який можна порівняти з Китаєм та Індією. За словами експертів, вирішальну роль у цьому підйомі зіграв експорт, стимульований зниженням курсу євро по відношенню до долара. Тим часом, внутрішній споживчий ринок Німеччини залишався слабким. Рівень безробіття за останні півроку практично не змінився.
Чимала частина німецького експорту припадає на автомобілі й іншу машинобудівну продукцію, так що постачальники сталевої продукції для цих галузей можуть розраховувати на розширення попиту в останні місяці поточного року. У той же час, будівництво продовжує залишатися справжньою `чорною дірою` європейської економіки. Споживання оцинкованої сталі, арматури, балок скоротилося в цьому році на 20-30% у порівнянні з минулим роком. Ціни на оцинковку будівельних категорій в даний час складають в більшості країн ЄС менш 600 євро за т EXW, тобто ця продукція котирується нижче, ніж холоднокатані рулони. Середній рівень завантаження виробничих потужностей на іспанських та італійських міні-заводах, що випускають продукцію довгомірних, в останні місяці не перевищує 30-50%.
Однак це не завадило європейським виробникам конструкційної сталі підняти ціни в серпні на 20-30 євро за т. Котирування на арматуру в країнах Південної Європи в кінці місяця досягли 460-490 євро за т EXW, а деякі компанії пропонують цю продукцію на вересень дорожче 500 євро за т EXW. У Німеччині арматура вже перевищує 520 євро за т EXW. В якості основних причин підйому цін металурги називають подорожчання сировини та обмежений рівень пропозиції внаслідок скорочення обсягів виробництва. І хоча реальних угод ні за новими, ні за старими цінами практично немає, виробників це не бентежить. За їхніми розрахунками, у вересні покупцям, так чи інакше, доведеться відновити закупівлі, щоб поповнити витрачені за літо запаси.
Таким чином, у вересні ціни на сталеву продукцію в Європі повинні зрости. Активізація попиту, нехай навіть і скромна, також повинна привести до відновлення імпортних операцій європейськими компаніями. Правда, сподіватися на помітний підйом на європейському ринку поки складно.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7869