Особливості колективної оренди житла

Особливості колективної оренди житла

Все частіше квартири орендують відразу кілька студентів, колег або сімей. Особливості оформлення такого знімання, і в що це обійдеться


Справжніх старих комуналок в Києві - раз-два і край. Але це не заважає населенню перетворювати звичайні знімні квартири в `комуналки`. Робиться це, перш за все, з метою економії. Звичайно, господарі житла не завжди раді такому колективному зніманню. Але на ринку, як не крути, дефіцит клієнтів, квартири простоюють.


За півтори тисячі на `компаньйона`


Вартість оренди недорогий `двушки` починається від 3 000 грн, а в середньому - 4000 тис. грн. За ці гроші ви осядете в скромному житлі, частіше за все з суміжними кімнатами і стареньким ремонтом, загальною площею в межах 40-50 кв.м, мінімально мебльоване, з телевізором, холодильником і пральною машиною.


- Наприклад, зараз у Дніпровському районі столиці на вулиці Березняківській здається 42-метрова `двійка` після косметичного ремонту, з гарнітурними меблями, телевізором, холодильником і пральною машиною за 3 100 грн / міс., - Розповідає ріелтор Світлана Тополя. - Для порівняння: 52-метрова квартира в Деснянському районі на Троєщині на вулиці Драйзера на п`ятому поверсі Шістнадцятиповерхова будинку за 3 500 грн / міс. За ці гроші ви отримаєте квартиру з сучасними меблями і побутовою технікою.


Орендна плата трикімнатної квартири в Києві - в середньому 5000 - 6000 грн / міс.


- Найдешевшу `трійку` все ж таки можна відшукати за 4000 грн / міс., - Вважає ріелтор Ірина Ярмолюк. - Якщо знімати її втрьох, враховуючи ще й комунальні платежі - виходить близько 1500 грн з людини, але при цьому шансів не ужитися з сусідами по площі вже значно більше, ніж у `двушці`. Та й у ванну щоранку доведеться вистоювати чергу довше.


Ми не родичі, ми - колектив


- Найбільш поширений спосіб - називаються сестрами чи братами, - каже столичний ріелтор Світлана Джамал. - Деякі спочатку знімають квартиру, а пізніше підселюють компаньйона під виглядом родича.


Але досвідчені орендодавці з підозрою ставляться до таких родичів і зазвичай вимагають показати паспорта всіх проживаючих у квартирі. Причому реквізити вносяться в окремий пункт типового договору про оренду (`Особи, які будуть проживати в квартирі разом з наймачем`). Підселення ж нового мешканця вже після оформлення договору майже передбачувано спричинить збільшення плати - мінімум на 200-300 грн. Якщо виявиться, що в квартирі замість однієї сім`ї проживає дві, плата може зрости і на 1000 грн, але, швидше за все, орендодавець просто виселить мешканців.


Учитель іноземних мов Олена Вільніцкая, яка вже 5,5 років знімає квартиру разом з подругами-співвітчизницями з Івано-Франківська, вважає: перше правило переговорів з господарями - не обманювати.


- Щоб переконати господарів, що ми платоспроможними й порядні, ми з подругами сходу представлялися, називали свої досить-таки шановні професії і `солідний вік`, - розповідає Олена, - Нам усім по 30-32 року, дві працюють логістами, одна бухгалтером. Внесення передоплати (а при першому перегляді - великого завдатку) також допомагає.


Договір оформляється тільки на одного


Зазвичай при колективному зніманні договір заповнюється на когось одного, переважно з київською пропискою. Всіх інших вносять як додаткових мешканців, але відповідальність за своєчасну оплату юридично несе тільки той, на кого оформлений договір. Те ж стосується і застави: на одного мешканця оформляється додаткова угода з переліком всіх речей, які даються в оренду разом з квартирою.


При колективної оренді господарі зазвичай вимагають передоплат, і набагато частіше хочуть заставну суму (1000-2000 грн), вважаючи, що більша кількість мешканців - значить, більший ризик для речей.


До речі, є квартири, де навіть в оголошенні вказано, що їх можуть здати кільком людям або родинам. За словами приміського ріелтора Анни Гуриненко, такі квартири зазвичай зі старим ремонтом, сантехнікою і `убитими` меблями, без техніки (максимум холодильник і телевізор). Умови, які підійдуть тільки дуже обмеженим у засобах наймачам.


Скільки коштує зняти квартиру?


1. Щомісячний розмір оренди квартири в Києві: двокімнатні - від 3000 грн, `трійки` - від 4000 грн.


2. Ближче до осені (традиційне пожвавлення ринку) господарі активніше говорять про передоплату (перший і останній місяці).


3. Деякі власники хочуть до 2000 грн застави, якщо в квартирі дорога техніка. Після закінчення терміну оренди застава повертається або зараховується в оплату останніх місяців. Додатковий заставу краще оформляти - підписувати доповнення до договору оренди з переліком всіх благ квартири, всієї меблів і техніки в ній, а також із зазначенням стану розеток, сантехніки і т.п.


4. Комісійні ріелтора, які найчастіше складають 50% щомісячного внеску. Є агентства, які шукають житло за обумовлену заздалегідь суму, наприклад 500 грн. Це треба уточнювати при першому зверненні до фахівців.


Вибирати краще сусідів, а не квартиру


Місяць переглядала пропозиції на slando.com.ua. Чого там тільки народ не пропонує! Хтось шукає в сусіди сімейні пари, хтось тільки студенток або працюючих. Висувають певні вимоги - щоб не пили, не курили і старанно працювали - квартиру оплачували.


На першому ж перегляді квартира була так собі - перший поверх, темна, забита хазяйським речами і зі старою сантехнікою. Але сусідка затьмарювала всі ці недоліки, обмінялися кількома фразами - і ми зрозуміли, що два чоботи - пара. Прожили душа в душу чудовий рік в сусідніх кімнатах. Лена в чужі справи, не спитавшись, не лізла, готували ми за настроєм, про прихід гостей попереджали. Якщо двері сусідки закрита - це знак, що спілкуватися не хочеться. Навіть через три роки підтримуємо дружні стосунки.

Ольга СОЛОМКА, Ольга ПОЛЯКОВА, Марія УГЛЕЦОВА
http://mycityua.com/
Ідентифікатор: 7864