Будівельні ліцензії стануть безстроковими

Будівельні ліцензії стануть безстроковими

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (Держкомпідприємництва) ініціює спрощення процедури отримання ліцензій на будівництво. Відповідні норми прописані в проекті урядової постанови, яке розробили фахівці комітету спільно з Міністерством регіонального розвитку та будівництва.


Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ в Держкомпідприємництва, термін дії ліцензії планується зробити необмеженим. Виняток становитимуть суб`єкти господарювання, які отримують її вперше. Їм ліцензії пропонується видавати на 5 років. Також з 27 до максимум 10 днів зменшиться термін розгляду органом ліцензування поданих заявником документів для прийняття рішення про видачу або відмову у видачі будівельної ліцензії.

Нинішня процедура отримання будівельної ліцензії нечітка і непрозора, підкреслюють у Держкомпідприємництва. Рішення про видачу ліцензії виносить Державна архітектурно-будівельна інспекція, але на підставі висновку ліцензійної комісії як консультативно-дорадчого органу. Ці дві структури по черзі розглядають документи підприємців і виносять рішення, видавати їм ліцензії чи ні. Спочатку інспекція розглядає заяву від суб`єкта, потім консультативно-дорадчий орган розглядає відповідні документи і тільки після цього інспекція приймає рішення - видавати ліцензію чи ні.


`Це значно затягує процедуру, вона в загальному може тривати до 27 днів. Крім того, передача функцій органу ліцензування (у даному випадку Державної архітектурно-будівельної інспекції) колегіальному органу (ліцензійної комісії) суперечить ст. 16612 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає персональну адміністративну відповідальність чиновників за дотримання вимог законодавства про ліцензування `, - говориться в повідомленні Держкомпідприємництва.


Тому проектом постанови пропонується усунути від участі у процедурі прийняття рішення про видачу ліцензії консультативно-дорадчий орган при Державній архітектурно-будівельної інспекції. У той же час постанова дає можливість підприємцю оскаржити відмову у видачі ліцензії до експертно-апеляційну раду при Держкомпідприємництва та в судовому порядку.


Крім того, у постанові зазначено, що ліцензіат або його представник обов`язково повинні бути запрошені на розгляд питань щодо анулювання ліцензії, зупинки її дії або винесення рішення про усунення порушень, пов`язаних з дотриманням ліцензійних умов


Проект постанови Кабміну `Про затвердження Порядку ліцензування господарської діяльності у будівництві` оприлюднено на сайті Держкомпідприємництва і поданий на узгодження в зацікавлені міністерства і відомства, а також громадські об`єднання.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7853