Складська нерухомість: активність на ринку залишається низькою

Складська нерухомість: активність на ринку залишається низькою

Активність на ринку оренди складської нерухомості Києва та Київської області залишається найнижчою в порівнянні з іншими сегментами ринку комерційної нерухомості. Темпи зростання макроекономічних показників поки недостатньо високі для того, щоб активізувати ринок. Про це свідчать дані дослідження `CB Richard Ellis` ринку складських приміщень Києва і Київської області за I півріччя 2010 року.


Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у компанії, в I півріччі спостерігалися позитивні тенденції в основних макроекономічних драйверах попиту на складські приміщення: роздрібний товарообіг зріс на 2,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, а обсяг промислового виробництва зріс на 12%. Тим не менш, з огляду на низьку базу порівняння, темп зростання даних показників є недостатнім для істотної активізації орендної активності. Більшість компаній ще не зміцніли після кризи і при поточному рівні попиту на свої послуги та продукцію не бачать необхідності в розширенні діяльності.


У структурі попиту спостерігаються тенденції 2009 року. Так, на ринку активні компанії, які зберегли свої позиції в період кризи. `У першу чергу попит пожвавлюється з їх боку в зв`язку з розширенням діяльності або поліпшенням вже наявних умов. Серед логістичних операторів в огляді ринку відзначені компанії` Raben `і` Kuehne und Nagel `, на ринку роздрібної торгівлі розвиваються такі ритейлери, як` Auchan ` , `АТБ`, `Novus`, `Ельдорадо`, `Нова Лінія` та інші `, - говориться в дослідженні.


З 2009 року спостерігається істотне уповільнення темпів введення логістичних об`єктів в експлуатацію, тому що одночасно з виходом на рекордну кількість нових професійних приміщень у 2008 році (близько 400 тис. кв. м), стався сильний спад в економіці. `У 2010 році, за нашими оцінками, нова пропозиція професійних складських приміщень на спекулятивний ринок складе не набагато більше 100 тис. кв. М (на 30% менше, ніж у 2009 році і практично в 3 рази менше, ніж у 2008 році)`, - відзначають аналітики.


Відповідно до огляду, зниження орендних ставок у I півріччі 2010 року не спостерігалося (див. діаграму 1). З III кварталу 2008 року орендні ставки на найкращі приміщення впали на 43% у доларовому вираженні і на 7% - у гривневому. На сьогоднішній день орендні ставки стабілізувалися і знаходяться в середньому на рівні $ 5,5-6,5 за кв. м на місяць (без урахування ПДВ і експлуатаційних витрат). Розмір орендної ставки може варіюватися істотно в залежності від місця розташування, якості і рівня вакантності конкретного складу.


Рівень вакантних площ в складських приміщеннях Києва і Київської області в середньому по ринку становить близько 25%, збільшившись на 3 процентних пункти за II квартал на тлі нової пропозиції. `Насправді, частка незайнятих площ у нових комплексах може дорівнювати і 100%, - зазначає Людмила Глущенко, консультант департаменту промислової та складської нерухомості` CB Richard Ellis `. - Також негативно на рівень вакантності впливають і створюють додаткову конкуренцію на ринку складські приміщення в об`єктах , які спочатку були призначені для власного користування `.


У цілому, за словами експерта, власники логістичних комплексів продовжують йти на компроміси, утримуючи якірних орендарів гнучкими комерційними умовами та розподілом орендної площі на шкоду собі. Наприклад, якщо раніше орендодавець міг нав`язувати орендарю офісну площу і мезонін, яка відноситься до складської секції, незалежно від потреб орендаря, то сьогодні дозволяє відмовлятися від неї. Крім того, орендодавці готові здавати приміщення більш дрібним орендарям.

За прогнозами аналітиків, орендні ставки в найближчому майбутньому не зміняться, так як їхнє зростання буде стримувати існуюче вакантне пропозицію, а також введення в експлуатацію до кінця 2010 року ще не менше 70 тис. кв. м нових складських площ.


`Для початку зростання орендних ставок необхідно, щоб ринок перебував у стані рівноваги, при якому частка вакантних площ становить 8-10%. При сьогоднішньому рівні вакантності в 25% зростання орендних ставок неможливий. За нашими оцінками, до кінця 2010 року частка вакантних площ залишиться приблизно на сьогоднішньому рівні або скоротиться незначно `, - пояснила Л. Глущенко.


У компанії прогнозують, що обсяг нової пропозиції у 2011 році може виявитися найнижчим за останні 5 років, що допоможе значно опустити вакантність. Реальне підвищення орендних ставок на професійні складські приміщення стане можливим не раніше II половини 2012 року.


`CB Richard Ellis` (CBRE) є однією з найбільших консалтингових компаній у сфері нерухомості в світі. Український офіс компанії був відкритий в січні 2008 року.

http://biz.liga.net/
Ідентифікатор: 7849