Зростання цін на сталеву продукцію в США відбувається на тлі стагнуючої економіки

Зростання цін на сталеву продукцію в США відбувається на тлі стагнуючої економіки

Настрої американських економістів останнім часом не назвеш оптимістичними. Безробіття вже котрий місяць залишається на позначці 9,5%, кредитування малого та середнього бізнесу, як і раніше сильно утруднено, дефіцит бюджету наступного року, за прогнозами Міжнародного валютного фонду, може досягти 14% від ВВП. Згідно з даними опитування, проведеного наприкінці липня - початку серпня газетою `The Wall Street Journal`, майже дві третини американців вважають, що економічна ситуація в країні найближчим часом погіршиться. Для порівняння, на початку поточного року таких песимістів було трохи більше 50%.
Попит на сталеву продукцію відповідно залишається слабким. Особливо актуально це для будівельної галузі, в якій сильно просів сектор комерційної нерухомості. Житлове будівництво після припинення дії державних стимулюючих програм стагнує. Автомобілебудування виглядає дещо краще, ніж більшість інших галузей національної економіки, проте значного зростання в останні місяці поточного року не передбачається.
Втім, всі ці негативні явища не завадили американським металургам домогтися в серпні підвищення цін на свою продукцію. Так, довгомірний прокат в порівнянні з кінцем липня додав близько $ 50 за т (метричну), а компанія Nucor, найбільший виробник цієї продукції в США, оголосила про збільшення котирувань на $ 25 за коротку т ($ 27,5 за метричну т) з початку вересня. Арматура в даний час пропонується американськими компаніями з розрахунку $ 680-690 за метричну т EXW.
Аналогічну політику проводять і виробники плоского прокату. Nucor, AK Steel, USS Posco, Severstal North America і ряд інших компаній повідомили про підвищення цін з середини вересня на $ 30-40 за коротку т ($ 33-44). Ринкова вартість гарячекатаних рулонів у США становить, при цьому, $ 615-640 за т EXW, а холоднокатаних - $ 725-750 за т EXW. Втім, ці ціни ніяк не назвеш високими у порівнянні з Європою і навіть Східної Азії. Мабуть, США зараз - єдиний регіон, де гарячекатані рулони коштують дешевше арматури.
За словами більшості трейдерів, це подорожчання не супроводжується збільшенням реального попиту на сталеву продукцію. Тим не менш, багато споживачів почали скуповувати прокат про запас, вважаючи, що восени він буде коштувати ще більше. При цьому, в якості основного обгрунтування металурги вказують на підвищення цін на металобрухт. Внаслідок активізації експортних ринків в Туреччині та Східної Азії підйому розпочався і в США. Як очікується, лом, трохи подорожчав в серпні, додасть також у вересні та жовтні.
Ще одна причина відносної легкості підвищення цін на сталеву продукцію в США полягає в обмеженні обсягів поставок і відсутності серйозної конкуренції з боку імпорту. За даними American Iron & Steel Institute (AISI), в перший тиждень серпня рівень завантаження потужностей американських металургійних компаній становив трохи більше 70% проти 74,8% у червні. Для виробників арматури цей показник у першому півріччі взагалі дорівнював близько 50%.
Імпорт сталевої продукції в США стримується, перш за все, відсутністю цінових переваг у іноземних постачальників. Так, турецька арматура пропонується по $ 630-650 за т CFR, а мексиканська продукція, доставляємо по суші, конкурентоспроможна тільки в південних штатах. Гарячий прокат з Росії, Індії та Китаю нітрохи не дешевше місцевого. При цьому, влада продовжує проводити протекціоністську політику: у серпні були прийняті рішення про збереження антидемпінгових мит на гарячекатані рулони з Росії, Японії і Бразилії.
Судячи з усього, американським виробникам стали вдасться підняти ціни на свою продукцію у вересні. Однак несприятливий стан національної економіки має швидко поставити межу цьому зростанню.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7830