Київська МДА: У столиці обрали головного архітектора міста

Київська МДА: У столиці обрали головного архітектора міста

Начальником Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА – головним архітектором міста Києва став віце-президент Національної спілки архітекторів Сергій Целовальник Таке рішення сьогодні, 10 серпня 2010 року, одноголосно ухвалили члени Конкурсної комісії після засідання, на якому кандидати на посаду мали змогу захистити свої творчі розробки та представити власні концепції розвитку архітектури міста Києва. Розпорядження КМДА про призначення Сергія Целовальника буде підписано найближчим часом.

Народився Сергій Анатолійович Целовальник у 1952 році у м. Севастополь. Освіту здобув у Київському інженерно-будівельному інституті (Київський національний університет будівництва та архітектури). Працював головним художником, головним архітектором Севастополя, першим заступником головного архітектора Києва.

Своїм основним завданням на новій посаді Сергій Целовальник бачить стабільний розвиток міста. Для цього планує створити міцну команду однодумців, що складатиметься з кваліфікованих фахівців, детально проаналізувати діючий Генеральний план, відкоригувати його там, де це можливо, та уважно вивчити ситуацію з кількістю населення, аби мати змогу спрогнозувати розвиток міста відповідно до реальних потреб киян.

`Пріоритетом у своїй роботі я, в першу чергу, бачу створення системи стабільного, стійкого розвитку міста. Це стане можливим, коли всі складові розвитку міста будуть розвиватися синхронно. Наприклад, якщо ми бажаємо побудувати достатньо житла, ми, водночас, маємо думати де це житло розмістити і як забезпечити це житло інженерними комунікаціями. У достатній кількості мають будуватися об’єкти інфраструктури – заклади культури, дитячі садочки, молочні кухні, школи тощо. Необхідно прибрати `естетичний шум`, якого зараз забагато у місті`, – розповів новопризначений головний архітектор.

Також Сергій Целовальник вважає, що час чіткого розподілу між житловими й промисловими зонами та зонами відпочинку, якого дотримувалися ще у Радянському Союзі, закінчився. За словами нового головного архітектора столиці, наразі актуальним буде створення змішаних зон.

`У всьому світі зараз перевагу надають змішаним зонам. Це коли людина може жити, працювати та відпочивати в одному місці. Треба думати про те, як зробити наше місто цікавим для життя`, – додав Сергій Целовальник.

Він наголосив, що роботу свою будуватиме на засадах відповідальності, чесності та прозорості рішень. Також Сергій Целовальник планує внести зміни до роботи містобудівної ради. За його словами, це має бути незалежний від головного архітектора орган.

Успіхів на новій посаді Сергію Целовальнику побажав голова конкурсної комісії, в. о. голови КМДА Олександр Попов. Він розповів, що на посаду головного архітектора претендували 10 осіб. Обирали переможця відкрито, на засіданні конкурсної комісії, у присутності представників ЗМІ.

`Ми обрали одну з ключових фігур столичної влади – людину, яка у майбутньому визначатиме перспективи розвитку міста, його архітектурний вигляд. Кандидатуру Сергія Целовальника члени конкурсної комісії підтримали одноголосно. Відтепер його думка щодо розвитку міста буде головною, адже питання архітектури повинні вирішувати саме архітектори, а не політики. У Сергія Целовальника попереду дуже цікаві перспективи, і я хочу побажати йому сили і успіхів. Я впевнений, що він справиться з цією роботою`, – сказав Олександр Попов.

Нагадаємо, що оголошення про проведення конкурсу на заміщення вакантної посади начальника Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища – головного архітектора міста Києва, було розміщено у газеті `Хрещатик` від 2 липня 2010, а також на офіційному веб-порталі Київської міської влади. Окрім Сергія Целовальника на посаду головного архітектора претендували Олександр Вертипорох, Валерій Засуцький, Сергій Казарянц, Георгій Куровський, Руслан Кухаренко, Галина Палеха, Антон Чорний та Іосиф Шварцман.

http://www.kmu.gov.ua/
Ідентифікатор: 7804