Очікування зростання активності в будівельному секторі у вересні сприяють зростанню цін на довгомірний прокат на Близькому Сході

Очікування зростання активності в будівельному секторі у вересні сприяють зростанню цін на довгомірний прокат на Близькому Сході

Завтра в мусульманських країнах починається Рамадан, який триватиме до 9 вересня. У цей період ділова активність у близькосхідному регіоні буде традиційно перебувати на мінімальному рівні. Тим не менш, ринок входить в цю місячну паузу на оптимістичній ноті. Протягом другої половини липня і початку серпня ціни на арматуру і заготовки на Близькому Сході стабільно піднімалися, додавши близько 10-20% в порівнянні з нижчою точкою спаду в середині червня. На початку серпня турецькі компанії продавали арматуру по $ 565-575 за т FOB, а деякі компанії виставляли ціни на рівні $ 580 за т FOB і більше.

Основною причиною цього підвищення стало істотне збільшення попиту з боку близькосхідних покупців, які почали розміщувати замовлення на конструкційну сталь на вересень і трейдерів, приступили до поповнення своїх запасів, значною мірою вичерпані за останні місяці. Більшість учасників ринку очікують подальшої активізації попиту після закінчення Рамадана. На їхню думку, восени цього року можна розраховувати на підйом в регіональної будівельної галузі.

Зокрема, за даними Торгово-промислової палати Дубаї, економіка ОАЕ починає приходити до тями після тривалого спаду. І хоча будівельний сектор Дубаї в осяжному майбутньому навряд чи повернеться на докризовий рівень, в еміраті прогнозується старт ряду нових великих проектів. При цьому, якщо раніше найбільшими споживачами конструкційної сталі були приватні компанії, що будували хмарочоси, готелі і туристичні комплекси, то найближчим часом основним замовником для місцевих будівельних компаній стане держава, яка реалізує проекти, переважно, в сферах інфраструктури та житлового будівництва.

Аналогічні процеси спостерігаються і в Саудівській Аравії. За оцінками Business Monitor International, темпи зростання в національному будівельному комплексі складуть в поточному році близько 7%. Та й у подальшому обсяги робіт будуть стабільно збільшуватися, перш за все, завдяки державному фінансуванню. Крім того, цієї осені високий попит на арматуру очікується в країнах Леванту, перш за все, в Лівані, а також в Ірані та Іраку.

Підвищенню цін на довгомірний прокат у регіоні допомогло також відсутність надлишку пропозиції. Через спад, що тривав з кінця квітня і практично до середини липня, багато компаній скоротили обсяг випуску. Ряд виробників і трейдерів навмисно обмежували продажу, розраховуючи на зростання цін після завершення Рамадану. У результаті, якщо раніше покупці могли вибирати між постачальниками і диктувати свої умови, то зараз перевага отримали продавці.

Турецькі компанії так і не припинили закупівлі металобрухту, в кінці липня і початку серпня активно укладаючи контракти з постачанням у вересні-жовтні. Їх активність призвела до того, що ціни на сировину продовжили зростання, що почався ще в червні. У перший тиждень серпня американські трейдери пропонували матеріал HMS № 1 & 2 (80:20) до Туреччини по $ 370 за т CFR і більше, а російський і румунський лом А3 подорожчав до $ 360-365 за т CFR.

Зріс останнім часом і попит на заготовки, що дозволило постачальникам добитися помітного підвищення цін. Вартість продукції з СНД на початку серпня досягла $ 520-530 за т FOB, а деякі компанії пропонують цю продукцію вже по $ 530-540 за т FOB. Особливо високий попит на напівфабрикати наголошується в Ірані, де котирування перевищили $ 570 за т CFR. Активізувався і далекосхідного ринок заготовок, де вони у великій кількості купуються в`єтнамськими імпортерами.

В даний час більшість учасників ринку очікують продовження зростання. Так, деякі турецькі компанії пропонують арматуру на вересень по $ 590-610 за т FOB, хоча угод на таких умовах поки укладено не було. Тим не менш, ситуація на ринку залишається не однозначною. Як неодноразово показувала практика в попередні роки, осінній підйом на близькосхідному ринку конструкційної сталі часто виявляється істотно меншим, ніж припускають оптимісти. При цьому, реальний попит на арматуру в кінці липня і початку серпня залишався низьким, так що переважна більшість покупців купували сталеву продукцію, напівфабрикати і металобрухт про запас, у розрахунку на вересневий зліт. Тому зростання цін у регіоні може продовжитися тільки в результаті розширення дійсного обсягу споживання.

У той же час, несприятлива економічна ситуація в Європі, США та Китаї може змусити близькосхідних державних діячів повернутися до обережної фінансову політику і знову почекати із запуском великомасштабних інвестиційних проектів. У разі реалізації подібного песимістичного сценарію регіональний ринок сталі чекає новий тривалий спад.

Безумовно, всім властиво сподіватися на краще. Тим не менше, загальні сприятливі очікування на осінь 2010 цілком можуть у результаті обернутися розчаруванням.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/
Ідентифікатор: 7801