Стару цеглу з будівельних майданчиків запропонували переробити на більш стійку
Фото: edinburghchamber.co.uk

Стару цеглу з будівельних майданчиків запропонували переробити на більш стійку

Шотландський стартап Kenoteq розробив K-Briq — більш стійку будівельну цеглу. Її не потрібно обпалювати і вона складається на 90 відсотків із будівельних відходів. Цеглу винайшла професорка інженерії Габріелою Медеро з університету Heriot-Watt в Шотландії.

Сировиною для K-Briq можуть слугувати матеріали, які необхідно вивозити на звалища під час знесення будівель: стара цегла, гравій, пісок, гіпсокартон. Їх подрібнюють та змішують із водою та сполучною речовиною. Потім суміш розфасовують у спеціальні форми. Цю цеглу не потрібно випалювати в печі. Як результат, вона виробляє менше десятої частини викидів СО2 у порівнянні зі звичайною цеглою.

За словами пані Габріели, K-Briq виглядає, важить і поводиться так само, як глиняна цегла, але має кращі теплоізоляційні властивості. Його можна тонувати в різні кольори переробленими пігментами.

Матеріал був випробуваний у лабораторії університету, а також отримав будівельний сертифікат BBA (British Board of Agreement).
Наразі закуплено обладнання для масштабування виробництва. Виробнича потужність складає три мільйони штук на рік.

Також у пошуках альтернатив і більш стійких рішень у порівнянні з традиційними будівельними матеріалами, є й інші стартапи. Наприклад, в Аргентині пропонують формувати будівельну цеглу з пластикових відходів, а в Канаді виготовляють будівельні блоки з конопель.
Ідентифікатор: 14932