Яким має бути розумне місто обговорили на Kyiv Smart City Forum 2019
Фото: Олена Сердюк
Франческо Фреза, архітектор та співзасновник студії архітектури Piuarch, з доповіддю в секції "Smart Architecture. Урбаністика"

Яким має бути розумне місто обговорили на Kyiv Smart City Forum 2019

У Києві обговорили, що таке «розумне місто» в рамках Kyiv Smart City Forum 2019. Понад 60 експертів поділилися своїм досвідом і розказали як саме вони бачать місто майбутнього з розумними технологіями.

Італійський архітектор та співзасновник студії архітектури Piuarch Франческо Фреза наголосив, що не технології мають бути в центрі уваги розумного міста, а люди. Ідеальні міста, на його думку, є соціальними та зеленими. Нам потрібно створити місця, де люди із задоволенням збиралися би й комфортно проводили свій час.

У цьому ж ключі виступив професор міського дизайну з Англії Пітер Бішоп. Суть його доповіді полягала в тому, що технології мають допомагати людям робити те, що вони хочуть. Розумному місту не обов'язково мати технології.

За словами Алекса Тана директора з питань інновацій у Сінгапурі, не треба хапати нові технології й нав'язувати користувачам, треба залучати мешканців до стадії обговорення, а також переконувати у важливості нововведення. Також, дуже актуальним залишається питання кібербезпеки.

А віце-мер естонського міста Таллінна Айвар Рийсалу розповів, що в планах міської влади оцифрувати все, що розміщено під землею, щоби знати скільки й де розміщено кабелів, труб. Це спростить роботу як ремонтників, так і забудовників, які прийдуть на виділену ділянку.

Президент Smart City AMETIC та CEOE в Іспанії Адольфо Борреро поділився, що їхня організація розробила стандарти для «зелених» проєктів, відповідно до яких у тендери вносять обов'язкові умови.

Також, у Сантьяго де Компостелі реставрують архітектурні пам'ятки з урахуванням стандартів енергоефективності.

Головний архітектор Archimatika Дмитро Васильєв показав яку smart-вулицю зараз створюють під час будівництві ЖК «Файна Таун» у Києві. Серед рішень: зелені насадження для відсікання проїзної частини, велодоріжки та пішохідно-велосипедні мости, щоби не пересікатися з автомобілями, закриті від автомобілів двори об'єднані в єдину зону для прогулянок, лавки із сонячними панелями для підзарядки приладів, світлодіодні ліхтарні стовпи з автоматичним регулюванням освітленості, камери спостереження, сортування сміття тощо.

Читайте ще: По нових ДБН з грудня можна проектувати житло не нижче класу енергоефективності «С»

Експерти наводили різні приклади чи бачення розумного міста, але цікаве питання для роздумів поставив швейцарський професор етики Крістоф Штюкельберг, президент та засновник Globethics.net в рамках панельної дискусії «Етика використання штучного інтелекту»:
Що ми будемо робити в технологічному розумному місті, якщо люди не будуть довіряти владі, яка отримуватиме інформацію про мешканців?
Ідентифікатор: 14710