Перше ОСББ в Україні отримало грант на утеплення фасаду від IQ energy

IQ energy – програма фінансування енергоефективного житла від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) – надала київському ОСББ «Авіатор-17» грант на теплоізоляцію зовнішніх стін. За умовами програми ОСББ «Авіатор-17» отримало банківську позику у розмірі 1,7 мільйона гривень, а IQ energy компенсує 40% від суми кредиту.

Програма фінансової допомоги IQ energy запрацювала в Україні навесні 2016 року. Протягом двох років вона була доступна лише для фізичних осіб. Індивідуальні власники житла могли отримати компенсацію до 35% від тіла кредиту на енергоефективні заходи, однак не більше, ніж 3 тисячі євро. За ці два роки у програмі взяло участь 30 тисяч українських родин, які сумарно вклали 1 мільярд гривень в енергетичну модернізацію своїх помешкань.

У квітні 2018 року IQ energy презентувала напрям для ОСББ. Об’єднаним співвласникам багатоквартирних будинків запропоновано ще більш вигідні умови: відшкодування у розмірі 40%, притому сума компенсації необмежена. Детально про умови можна дізнатися на сайті програми.

У вересні в IQ energy оголосили перше ОСББ, яке вже отримало 40-відсоткову компенсацію для свого енергоефективного проекту – заміни усіх вікон і дверей загального користування на енергоощадні. В середині жовтня представили другого учасника програми – вищезгадане ОСББ «Авіатор-17», яке вирішило повністю утеплити фасад свого будинку за адресою вулиця Ірпінська, 63А. В той же час це перший учасник IQ energy як в сегменті ОСББ, так і в сегменті фізичних осіб, що реалізовує настільки дорогий і трудомісткий проект.

Тут слід зазначити, що з усіх заходів термомодернізації утеплення зовнішніх стін може дати найбільшу економію тепла – до 40%. Водночас це і найдорожчий захід. В Україні співвласники більшості багатоквартирних будинків навряд зможуть оплатити все власним коштом й одразу. IQ energу і схожі програми, зокрема державні «теплі кредити», покликані вирішити цю проблему. Завдяки їм повне утеплення фасаду і, загалом, комплексна термомодернізація є цілком доступними. Жителі звичайної київської «панельки», об’єднані в ОСББ «Авіатор-17», пересвідчились у цьому на власному досвіді.

Тож у цій ситуації чималі ціни можуть не лише кусати, але й дати принаймні одну корисну пораду: термомодернізацію у багатоквартирному будинку варто здійснювати узгоджено і спільними зусиллями всіх мешканців дому. У контексті фасадного утеплення ця порада означає, що необхідно утеплювати всі стіни будинку і в жодному разі не робити клаптикове, індивідуальне утеплення квартир. Клаптикове утеплення призводить до т. зв. містків холоду на стику утепленої і неутепленої стіни і, як наслідок, до появи тріщин, грибку, плісняви та ін. З огляду на це IQ energy не надає фізичним особам коштів на індивідуальне утеплення квартири.

Одна із обов’язкових вимог IQ energy полягає в тому, що претенденти на фінансову допомогу мають вибрати матеріали і технології зі спеціального каталогу на сайті програми. Сам каталог вражає своїм обсягом, великою кількістю найменувань і виробників. Однак кожен товар в ньому інженери IQ energy відібрали на основі ретельних тестів і перевірок. Щодо цього на сайті зокрема сказано: «Ми не надаємо жодних переваг будь-якому з виробників, наш єдиний критерій – це енергоефективність».

Представники ОСББ «Авіатор-17», вибираючи матеріали для теплоізоляції, віддали перевагу системам утеплення Ceresit. Про визнання якості останніх свідчить також той факт, що в каталозі IQ energy у розділі «Теплоізоляція» чисельно найбільше саме продукції Ceresit. У свою чергу, компанія «Хенкель Баутехнік (Україна)», виробник будівельних сумішей і систем утеплення Ceresit, інформаційно підтримувала IQ energy, популяризуючи програму для ОСББ навіть ще до її офіційного запуску. Ceresit – один із перших брендів, що надавав підтримку ОСББ за державною програмою «теплих кредитів». Тепер Ceresit є одним із перших, хто максимально долучиться до реалізації міжнародної донорської програми IQ energy.
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 44 490 XX XX +380 44 490 5120
+380 44 490 XX XX +380 44 490 7768
Ідентифікатор: 14446