Покупець первинки значно помолодшав

Калинкіна Валентина 11 серпня 2021 р. о 13:53

За останні три роки покупець первинної житлової нерухомості значно помолодшав. Якщо раніше обсяг покупців до 25 років був незначним, то сьогодні він дорівнює 7%. Крім того, він більш виважено ставиться до вибору об’єкта нерухомості, вибагливіше до проєктів та репутації самих забудовників.

Чим статусніше житло, тим старший покупець.

За інформацією Офісу продажу Інвестиційно-будівельної компанії «ОБРІЙ» 70% угод на первинному ринку нерухомості припадає на покупців віком від 25 до 45 років.

У столичних новобудовах комфорт-класу найбільш активними на сьогодні є люди віком 25-35 років. Обсяг угод, укладених з ними, становить 39% від загального обсягу. Близько 32% угод у цьому сегменті укладається з інвесторами віком 36-45 років.

У новобудовах бізнес-класу статистика дещо інша – на покупців віком 36-45 років припадає 37% від загального обсягу угод, а на 25-35-річних трохи менше – до 30%.

Близько 7% інвесторів – українці, які живуть та працюють за кордоном. Приблизно 35% квартир купується мешканцями регіонів. До 10% – Київської області.

Співвідношення угод суто інвестиційних та для особистого проживання значною мірою залежить від локації та концепції проєкту

Інвестори віком 25-35 років, у своїй більшості, – це молоді сімейні пари, які не мають бажання жити з батьками чи винаймати помешкання.

Основна причина, що спонукає покупців віком 35-45 років, звернути увагу на купівлю квартири в новобудові – покращення житлових умов або навіть інвестиційні цілі (подальша здача в оренду чи продаж на більш готовому етапі будівництва).

Співвідношення угод суто інвестиційних та для особистого проживання значною мірою залежить від локації та концепції проєкту. Наприклад, у Клубному будинку Concordia від ІБК ОБРІЙ 97% квартир було придбано для особистого проживання. В іншому нашому комплексі UNO City House частка угод з суто інвестиційною метою складає 40%. Аналогічна ситуація спостерігається і в ЖК Парковий квартал «Місто квітів».

Локація, надійність забудовника, терміни будівництва – основні критерії вибору житла

Під час вибору квартири, перше на що звертає увагу потенційний інвестор – локація об’єкта. Хтось звик до свого мікрорайону, в якому мешкав ще з дитинства, дехто шукає тихе містечко у межах ділового центру столиці. І все ж таки підвищений попит мають об’єкти, що розташовані у пішій доступності до станції метро або з розвиненою транспортною інфраструктурою.

На другому місці – умови покупки, а далі – хто будує та дотримання термінів будівництва.

За останній рік люди стали обережнішими – більше приділяють увагу перевірці надійності забудовника. Вони скрупульозно вивчають всю відкриту інформацію в інтернеті. Ретельно відстежують динаміку будівництва на будівельних майданчиках всіх об’єктів, що будує девелопер. Їх найбільше цікавить, чи дотримається забудовник термінів будівництва та чи добудує взагалі. Близько 10% інвесторів вдаються до послуг юристів, аби провести аудит пакету дозвільних документів.

Виконання всіх зобов’язань перед інвесторами, а, головне, вчасне введення будинку в експлуатацію може спонукати інвесторів вкласти кошти ще в інший об’єкт забудовника, проте вже з інвестиційною метою. Відчуваючи вболівання забудовника за їх інтереси, інвестори готові захищати й інтереси забудовника, зокрема, в нестандартних ситуаціях таких як протистояння псевдоактивістам.

Останні новини розділу