Російські та українські компанії намагаються підняти ціни на сляби

BAU.ua 17 травня 2011 р. о 11:55

Ринок слябів у квітні, можна сказати, став жертвою власного успіху. Дефіцит цих напівфабрикатів у Східній Азії в першому кварталі викликав різкий підйом цін і стимулював місцевих прокатників до якнайшвидшого підписання контрактів на квітень-червень. Більшість угод на другий квартал були укладені ще до кінця березня за цінами близько $ 730-760 за т CFR для продукції виробництва СНД.
Однак на спотовому ринку активність після цього різко знизилася. Азіатські споживачі були забезпечені напівфабрикатами на найближчі три місяці і практично не здійснювали нових угод, тим більше, що ціни на гарячий прокат у регіоні впали. Упав попит і з боку європейських компаній, змушений скоротити виробництво листової сталі і знизити ціни на неї. Нарешті, до кінця квітня почався спад і на європейському ринку. У перших числах травня бразильські компанії повідомляли, що ще можуть отримати до $ 780 за т CFR при експорті слябів у США, але зараз ці котирування вже не відповідають дійсності. За останній місяць вартість гарячекатаних рулонів на американському ринку скоротилася на $ 80-100 за метричну т, так що тепер для місцевих компаній і $ 750 за т слябів CFR здаються надмірно високою ціною.
У кінці квітня - початку травня російські і українські виробники були змушені опустити ціни на плоский прокат і сляби, щоб розпродати залишки продукції. Котирування на напівфабрикати скоротилися до $ 630-640 за т FOB. Бразильські компанії також були змушені піти на поступки. На початку травня вони пропонували свою продукцію в країни Східної Азії по $ 680-710 за т FOB. Це гранична поступка, на яку вони, згідно з їх заявами, можуть піти. Угод, втім, майже не було. Азіатські прокатники резонно заявляли, що не можуть дозволити собі покупку напівфабрикатів за цінами, що перевищують вартість російського і китайського гарячого прокату. Ціни на сляби в регіоні знизилися до $ 690-700 за т CFR, проте більшість покупців повідомляють, що готові відновити придбання напівфабрикатів лише за умови падіння ціни до $ 650 за т CFR.
У той же час, виробники слябів з СНД повернувшись на ринок після святкової паузи, оголосили про підвищення котирувань. В даний час вони пропонують свою продукцію з розрахунку $ 640-660 за т FOB. При цьому, причини для підйому цін у них є. По-перше, в першій половині травня пішов вгору експортні котирування на російські та українські гарячекатані рулони, що неминуче впливає і на напівфабрикати. По-друге, обсяг продукції, що пропонується на продаж, трохи скоротився в порівнянні з квітнем. За даними аналітиків, більшість виробників слябів у Росії і України, за винятком `Азовсталі`, мають намір зменшити обсяг поставок на 8-20% в порівнянні з попереднім місяцем або залишити його без зміни. У цілому передбачається, що травневий обсяг пропозиції буде на 7-10% менше квітневого. До того ж, на продаж йде, головним чином, липнева продукція, так як портфель замовлень на червень в основному вже заповнений.
Втім, не менш серйозними виглядають і доводи `проти`. Перш за все, не надто сприятливими виглядають перспективи ринків гарячого прокату в Європі, США і Східної Азії. Європейські компанії тільки зупинили падіння цін і планують деяке зростання на третій квартал, але для цього виробникам, схоже, доведеться обмежити обсяги пропозиції. Поставки, що здійснюються в рамках вертикальної інтеграції, швидше за все, залишаться стабільними, але розширення продажу за рахунок незалежних покупців проблематично. У Східній Азії ринок гарячого прокату знаходиться під тиском з боку китайських компаній, що пропонують свою продукцію приблизно по $ 700 за т FOB. Через це корейським і тайванським металургам важко реалізувати свої плани збільшення внутрішніх цін. Нарешті, американський ринок плоского прокату вступив у період спаду, який, судячи з усього, ще не завершився. Через це попит на сляби в США найближчим часом буде відносно низьким, а ціни на них будуть продовжувати зниження.
Цілком ймовірно, що на спотовому ринку слябів у найближчі кілька тижнів активність буде вкрай низькою. Металурги не будуть готові до нового зниження цін, а прокатники не приймуть їх поточні котирування. Угоди, при цьому, відновляться не раніше червня, коли споживачам доведеться повернутися на ринок, щоб укласти контракти на третій квартал. Якщо виробники зуміють `дотерпіти` до цього часу, у них є непогані шанси на деяке підвищення цін. Врешті-решт, вартість сировини, очевидно, залишиться на високому рівні і на початку другого півріччя, тому простір для відступу у металургів вельми обмежена.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу