Бджолина цегла стала обов’язковою для нових будівель у Брайтоні, Англія

Олена Сердюк 27 січня 2022 р. о 15:41

Закон про планування міста Брайтон і Хоув у Англії вимагає, щоби нові будівлі вище п’яти поверхів включали спеціальні цеглини для гніздування одиночних бджіл та гнізда для стрижнів. Такий захід спрямований на збільшення біорізноманіття. Місто розташоване на березі Ла-Маншу та має площу 83 м2. Брайтон і Хоув за площею та кількістю населення схожий на Бердянськ, уточнює BAU.ua.

За даними Фонду дикої природи, поодинокі бджоли становлять майже 250 з приблизно 270 видів бджіл у Британії. А в роботі «Різноманіття диких бджіл (Hymenoptera: Apoidea) Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України» підраховано, що 67% видів і 53% особин там є одиночними. У них немає ні матки, ні меду, які потрібно захищати, тобто вони неагресивні і не жалять. Однак вони запилюють рослини.

Вважається, що одиночні бджоли, які гніздяться у щілинах конструкцій, порожнинах гілок і стебел, стовбурах, менше потерпають від урбанізації. Проте людські споруди стають все більш досконалими і кількість порожнин, доступних для гніздування, зменшується.
Бджолині цеглини мають такий же самий розмір як і звичайні, але з низкою отворів, де бджоли можуть гніздитися. Стильні Bee Brick випускає англійська компанія Green&Blue. Однак ці рішення ефективні, якщо розміщені у зонах, сприятливих для бджіл, оскільки більшість одиночних добувають корм лише в межах 100 метрів від місця свого гніздування.

Читайте ще: Зелені дахи на автобусних зупинках використали для адаптації до змін клімату

Вчені розходяться в думці щодо ефективності бджолиної цегли для покращення біорізноманіття. Потенційні небезпеки включають кліщі та поширення хвороб. Є сумніви, що це суттєво вплине на біорізноманіття. Прихильники вважають, що переваги переважають потенційні ризики.
А політика Брайтона може дати можливість краще вивчити вплив бджолиних цеглин у довгостроковій перспективі.

Останні новини розділу