Замість ДАБІ Україна отримала ДІАМ

Олена Сердюк 7 жовтня 2021 р. о 14:18

15 вересня 2021 року Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) припинила свою діяльність та розпочала роботу Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ). Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.

До нової інспекції увійшли юристи, архітектори, інженери, будівельники і геодезисти. Головою ДІАМ призначено Семена Кривоноса. Кандидати на посади в ДІАМ відбиралися разом з НАБУ та НАЗК. Кандидати, які працювали в ДАБІ не розглядалися.

Протягом перших днів роботи через електронну систему дозволів інспектори ДІАМ видавали повідомлення про початок будівельних робіт та декларації про готовність до експлуатації об’єктів, що за класом наслідків належать до СС1. Видано дозволи на реконструкцію та капітальний ремонт освітніх та медичних закладів, реставрацію культурних пам’яток, реалізацію проєктів освітлення, водопостачання тощо.

Класу наслідків СС1 (незначні) включає житлові будинки до чотирьох поверхів включно. Їхній вихід з ладу загрожує здоров’ю та життю до 50 осіб, які постійно перебувають в будівлі, до 100 – періодично і до 100 – зовні.

Читайте ще: Мінцифри планує автоматизувати отримання дозволу на початок будівельних робіт цього року

Також повноваження ДІАМ будуть передавати органам місцевого самоврядування. Так, 5 жовтня 2021 року, видано наказ про створення спільної комісії з передачі повноважень архітектурно-будівельного контролю Запорізькій міській раді.

Останні новини розділу