Спотові ціни на залізну руду опускаються, але постачальники вважають, що ситуація поки під контролем

BAU.ua 13 жовтня 2011 р. о 10:25

Четвертий квартал почався на спотовому ринку залізорудної сировини зі зниження цін. Вірніше, після паузи, викликаної тижневими канікулами, взятими китайськими компаніями через святкування річниці заснування КНР, продовжився спад, що тривав з початку вересня. Вартість 63,5%-ного індійського концентрату, на піку підйому досягала $ 190 за т CFR Китай, скоротилася до $ 172-174 за т CFR, а контракти на поставку 62%-ного австралійського матеріалу Pilbara fines полягають з розрахунку менше $ 165 за т CFR. Спотові ціни вже опустилися нижче контрактних, що становлять у даний час трохи менше $ 170 за т FOB Австралія.
Здешевлення руди викликано, перш за все, загальним падінням цін на сталеву продукцію - як на світовому ринку, так і в Китаї. Незважаючи на тижневу паузу китайські компанії не відновили закупівлі сировини, хоча зазвичай саме в цю пору року вони активно створюють запаси на зиму. Втім, запаси руди в китайських портах наприкінці вересня перевищили рекордну позначку 95 млн. т. З урахуванням того, що внутрішні ціни на сталеву продукцію знижуються, а попит на неї досить слабкий, причин для поновлення закупівель у китайських металургів немає - скоріше, навпаки.
На думку аналітиків, вартість як сталевої продукції, так і металургійної сировини в Китаї в осяжному майбутньому продовжить зниження. Спад в західних країнах робить негативний вплив на китайську економіку, а уряд країни вважає пріоритетним в даний час стабілізацію фінансової системи, а не прискорення зростання. Очевидно, щодо закупівель руди китайські компанії будуть продовжувати обережну політику і поступово зменшувати запаси. У зв`язку з цим ціни на сировину, судячи з усього, опустяться до менш $ 170 за т CFR Китай і, напевно, нижче встановленої в березні мінімальної позначки за цей рік - $ 168-170 за т CFR для індійського концентрату.
Також слід очікувати, що протягом більшої частини четвертого кварталу спотові ціни на руду будуть порівняно невисокими. Отже, знизиться і вартість цього матеріалу за квартальними контрактами на січень-березень 2012 року. Звичайно, після закінчення всього лише двох неповних тижнів жовтня важко робити прогнози на три місяці вперед, але, мабуть, поставки на початку наступного року будуть здійснюватися з розрахунку менше $ 160 за т FOB Австралія.
Тим не менш, експортери залізної руди не очікують істотного спаду. На їхню думку, ціни `намацають дно` десь в проміжку між $ 160 і $ 165 за т CFR Китай для 63,5%-ного індійського матеріалу. Їх викладення грунтуються, головним чином, на як і раніше високий попит на сировину з боку Китаю, де поки не відбувається помітного скорочення обсягів виплавки сталі.
Так, цього року китайська залізорудна галузь домоглася більш ніж 20%-ного приросту (за підсумками перших восьми місяців). Як очікується, цього року вона видасть більше мільярда тонн руди - приблизно стільки ж, скільки і в усьому іншому світі, разом узятому. Проте якість цієї сировини не витримує ніякої критики. За оцінками фахівців австралійської компанії Wood Mackenzie, середній рівень вмісту заліза в руді китайської скоротився до менше 20%. Як вважають ці експерти, в 2013-2015 роках виробництво залізорудної сировини в Китаї почне скорочуватися через закриття підприємств, які видобувають вкрай бідну руду з високими питомими витратами. Внаслідок цього залежність китайської металургії від імпорту залізної руди тільки посилиться, а ціни на неї залишаться високими незважаючи на введення в дію нових родовищ у Австралії, Бразилії і низці країн Африки.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу