Ціни на заготовки на Близькому Сході досягли максимального значення за останні 20 місяців

BAU.ua 9 серпня 2011 р. о 17:55

На близькосхідному ринку довгомірного прокату продовжується підйом. Попит на деяких національних ринках прийняв ажіотажний характер, що в поєднанні з обмеженим обсягом пропозиції дало постачальникам можливість накрутити ціни до самого високого рівня з вересня 2008 року.
Вартість заготовок виробництва СНД в останній тиждень варіювала від $ 670 до майже $ 700 за т FOB, хоча, за словами трейдерів, більша частина угод укладалася в проміжку від $ 680 до $ 690 за т FOB. Торгівля йшла, по здебільшого липневій продукції, хоча деякі компанії вже почали виставляти пропозиції на серпень. Обсяг продажів був відносно низьким, але це пояснювалося, здебільшого, прагненням деяких експортерів `притримати` товар у розрахунку на подальше його подорожчання.
Підйом в регіоні відбувається, насамперед, за рахунок Туреччини, де будівельна галузь знаходиться на підйомі, а на ринку спостерігається дефіцит сталевої продукції. Практична відсутність купівельної активності в квітні обернулося тим, що дистриб`ютори і кінцеві споживачі зустріли початок літа з порожніми складами. Зараз їм доводиться розплачуватися (у всіх сенсах) за цю політику.
Більшість місцевих компаній розпродали всю липневу арматуру, а деякі забезпечені замовленнями і на серпень. При цьому, через підвищений попит і високі ціни на готовий прокат заводи пропонують на продаж лише невеликі обсяги заготівель. Вартість напівфабрикатів на внутрішньому ринку перевищила у низки постачальників $ 710 за т EXW (без ПДВ), а експортні котирування вийшли на рівень $ 690-700 за т FOB.
Проте за межами Туреччини покупців на дорогу довгомірну продукцію небагато. Підвищену активність виявляють на ринку напівфабрикатів єгипетські компанії, які поки що можуть дозволити собі ціни до $ 700 за т CFR через дорожнечу довгомірного прокату. У той же час, іранські покупці, закупивши в кінці травня - початку червня досить значні обсяги заготівель по $ 650-655 за т FOB, надалі покинули ринок. Постачальники, правда, розраховують на їх швидке повернення і готують ціни на рівні близько $ 680 за т FOB, але реалізувати це підвищення буде складно, оскільки іранський уряд адміністративними методами обмежує внутрішні котирування на арматуру.
Аналогічна ситуація складається в Саудівській Аравії. Вартість заготовок з Туреччини та СНД підскочила на місцевому ринку до $ 730-735 за т CFR, але це занадто дорого для місцевих прокатників, яким доводиться продавати арматуру за цінами, які фактично диктуються державою, на рівні $ 735-755 за т EXW. Саудівці вважають надто високими навіть ціни на корейські і малазійські заготовки, які пропонуються по $ 695-705 за т CFR.
У країнах Південно-Східної Азії заготовки також подорожчали в червні, досягнувши інтервалу $ 670-685 за т CFR, але сталося це, головним чином, внаслідок збільшення розцінок на металобрухт. Попит на напівфабрикати в регіоні залишиться слабким. В Азії почався сезон дощів, будівельна галузь і в більш сприятливій кліматичній обстановці не відрізнялася високою активністю. Деякі прокатні компанії в Кореї, на Тайвані і в країнах Південно-Східної Азії працюють в даний час не більше ніж з 50-60%-ної завантаженням. Власне, з цієї причини деякі місцеві виробники шукають покупців на свою продукцію в країнах Перської затоки.
Однак незважаючи на те, що попит на заготовки не вражає, постачальники можуть розраховувати на збереження високих цін на протязі, щонайменше, двох-трьох тижнів, поки дистриб`ютори і кінцеві споживачі не поповнять свої запаси до прийнятного для них рівня. Не виключено, що за цей час ціни на заготовки виробництва СНД досягнуть позначки $ 700 за т FOB. Правда, такий підйом реальний лише за умови обмеженого обсягу пропозиції. Підвищення цін на довгомірний прокат торкнулося поки, в основному, Туреччини і меншою мірою Єгипту. Якщо естафету не приймуть інші країни регіону, високі котирування на заготовки на Близькому Сході дуже скоро стануть віртуальними.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу