Ціни на металобрухт залишаються відносно високими незважаючи на спад на ринку довгомірного прокату

BAU.ua 29 червня 2011 р. о 12:25

Падіння цін на арматуру на Близькому Сході і хронічна слабкість довгомірного прокату в країнах Східної Азії поки із мінімальним впливом на ринки металобрухту. Ціни на цей матеріал, ймовірно, пройшли пік чергового підйому на початку третьої декади червня, але істотного зниження в найближчому майбутньому не передбачається.
Турецькі компанії вже кілька тижнів не проявляють особливої ​​активності на ринку брухту. За словами трейдерів, угод мало, а коли в другій половині червня арматура покотилася вниз як на внутрішньому ринку, так і в усьому регіоні, вони практично припинилися взагалі. Тим не менш, постачальники металобрухту не знижують котирування. Вартість американського матеріалу HMS № 1 & 2 (80:20) залишається на рівні близько $ 480 за т CFR, європейський лом аналогічної якості пропонується по $ 470-480 за т CFR, а російський А3 котирується на рівні $ 460-465 за т CFR. За словами трейдерів, лом все ще стоїть досить низько в порівнянні зі сталевою продукцією. Зокрема, турецькі компанії, за їхніми оцінками, можуть купувати лом по $ 470-475 за т CFR і отримувати пристойну прибуток, продаючи заготовки по $ 650 за т EXW / FOB. Зараз турецькі напівфабрикати котируються на рівні $ 675-680 за т FOB.
На Далекому Сході значні обсяги брухту набували до недавнього часу китайські компанії. Збори влітку скоротилися, так як багато робітників в цей час повертаються в свої села для заняття сільським господарством, в той час як металургійні підприємства, що зберігають високий рівень завантаження потужностей, потребують великих кількостях сировини. Через дефіцит металобрухту сталеливарним заводам у східних провінціях довелося здобувати матеріал, еквівалентний HMS № 1, по $ 590-600 за т з доставкою, а трейдери контрактувати великотоннажні партії американської сировини по $ 490-500 за т CFR.
Підйом на китайському ринку дозволив американським компаніям утримувати високі ціни і для споживачів в інших країнах Східної Азії, хоча ринкова кон`юнктура там досить несприятлива. Будівельна галузь в більшості країн регіону і так переживає не кращі часи, а тепер до неї додався сезонний спад. Деякі японські компанії готові продавати арматуру по $ 665-680 за т FOB, дешевше, ніж китайці, які торгують її по $ 690-710 за т FOB. Практично всі міні-заводи у регіоні скоротили в останні місяці завантаження потужностей.
Проте, американські компанії пропонують матеріал HMS № 1 в контейнерах не дешевше $ 465-480 за т CFR, а великотоннажні партії - не менш ніж по $ 490 за т CFR. Раніше місцеві металурги мали можливість купувати дешевий японський лом, але в другій половині червня і він піднявся в ціні. Компанія Tokyo Steel Manufacturing вперше за останні кілька тижнів оголосила про підвищення закупівельних цін на сировину, а експортні котирування на японський матеріал Н2 зросли до $ 460 за т CFR в Кореї і $ 470 за т CFR на Тайвані.
Власне, саме дорожнеча металобрухту в країнах-експортерах і обумовлює в даний час його підвищену вартість на світовому ринку незважаючи на знесилений останнім часом попит. Американські трейдери всупереч прогнозам поки не збираються знижувати ціни на брухт у липні. У стабільному стані перебуває і європейський ринок, де внутрішні котирування зросли на початку червня.
Такмі несподівана міцність металобрухту в США і ЄС, де ситуація на ринку довгомірного прокату цього року виглядає дуже обтяжливою, пояснюється, перш за все, високими обсягами експорту. Наприклад, в США обсяг зовнішніх продажів металобрухту за перші чотири місяці поточного року склав більше 7,3 млн. т, що на 22,1% перевищує показники аналогічного періоду річної давнини. Основний підйом відбувся за рахунок розширення поставок до Китаю, Кореї і Туреччини Характерно, що ці три країни займають три перші місця за темпами приросту в металургійній галузі в поточному році (в абсолютному значенні).
Судячи з усього, в липні-серпні світові ціни на металобрухт все ж будуть знижуватися під впливом слабкого попиту на основних ринках, однак навряд чи цей спад складе більше $ 20-30 за т в порівнянні з нинішнім рівнем. А восени цього року постачальники брухту очікують новий підйом.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу