Ціни на заготовки повільно знижуються через слабкий попит

BAU.ua 5 квітня 2011 р. о 17:56

На світовому ринку заготовок вже майже два місяці не відбувається істотних змін. Ціни на цю продукцію відносно стабільні, та й попит відрізняється постійністю - правда, на рівні, близькому до нульового.
Експортери напівфабрикатів з країн СНД все ще мають значні обсяги нерозпроданою квітневої продукції, незважаючи на те, що обсяг пропозиції і в цьому місяці досить обмежений. Деякі заводи останнім часом зменшили завантаження потужностей, інші прагнуть випускати не заготовки, а більш затребуваний на внутрішньому ринку довгомірний прокат.
За словами представників компаній-експортерів, інтерес до придбання напівфабрикатів виявляють багато прокатники в країнах Близького Сходу, але практично всі вони вважають занадто завищеними ціни близько $ 620-630 за т FOB, до недавнього часу пропонувалися постачальниками. В останніх числах березня металурги зменшили котирування до $ 610-620 за т FOB, але покупці наполягають на зниженні до $ 600 за т FOB і менш, вказуючи на слабкість регіонального ринку довгомірного прокату і здешевлення металобрухту.
Дійсно, будівельна галузь більшості близькосхідних країн в останні два місяці справляє враження повністю паралізованою політичними негараздами. Як кінцеві споживачі, так і виробники готового прокату воліють купувати необхідну їм продукцію дрібними партіями, для покриття поточних потреб. Зокрема, таку політику проводять турецькі прокатники, які віддають перевагу тому набувати заготівлі в місцевих компаній, благо, вартість напівфабрикатів на внутрішньому ринку скоротилася до початку квітня до менш $ 640 за т EXW (без ПДВ). Українські компанії, в той же час, поки не готові продавати дешевше $ 630 за т CFR. Аналогічна ситуація склалася і в країнах Перської затоки, де заготовки з СНД, пропоновані за $ 660-670 за т CFR, не витримують конкуренції з продукцією місцевого виробництва.
У середині березня більш високі ціни можна було отримати в Італії, де прокатні заводи охоче купували недорогі для них заготовки в СНД, користуючись підвищенням курсу євро по відношенню до долара. Однак до кінця місяця і на цьому ринку наступило затишшя.
Деякі компанії з СНД і Туреччини шукають можливості для збуту в країнах Південно-Східної Азії, але й там ситуація не найсприятливіша. В`єтнам - найбільший покупець заготовок в регіоні минулого року - в останні місяці значно скоротив обсяги імпорту. В економіці країни почався спад, місцева валюта була девальвована по відношенню до долара, уряд скоротив державні інвестиції в економіку. Внаслідок цього в`єтнамські прокатники зменшили обсяги випуску. Крім того, у трейдерів виникли проблеми з оплатою замовлень з-за складнощів з отриманням кредитів та високої відсоткової ставки.
Між тим, що бажають поставляти заготівлі в Південно-Східну Азію більш ніж достатньо. На цьому ринку відзначилися не тільки постачальників з СНД і Туреччини, а й місцеві виробники з Кореї, Тайваню, Таїланду. Немає попиту тільки на малазійські заготовки, які пропонуються не дешевше $ 690 за т CFR, а й інші експортери, що котируються свою продукцію на рівні $ 665-675 за т CFR, теж не можуть похвалитися великою кількістю замовлень. Крім того, в Східній Азії, як і в Середземномор`ї, подешевшав металобрухт, що теж тягне заготівлі вниз.
Основні надії постачальників тепер зв`язані з Іраном. Місцеві компанії ще не вийшли на ринок після новорічних свят за місцевим календарем, але їх повернення очікується в найближчі дні. Однак, схоже, відправляти свою продукцію в Іран збираються стільки продавців, що виникнення надлишку пропозиції і спад цін виглядають практично неминучими. Судячи з усього, найкраще, чого зможуть домогтися експортери заготовок у найближчі кілька тижнів, - це спробувати утриматися на рубежі $ 600 за т FOB.

http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу