Ціни на заготовки на світовому ринку залишаються стабільними при невисокому попиті

BAU.ua 11 березня 2011 р. о 18:50

Близькосхідний ринок заготовок поки пасивний, але найближчим часом на ньому очікується деяке пожвавлення. Регіональні прокатники кілька тижнів обходилися мінімальними закупівлями напівфабрикатів і в результаті витратили велику частину запасів. За повідомленнями трейдерів, інтерес до придбання заготовок починають проявляти споживачі практично зі всього регіону.
Крім того, на ринок повертаються іранські компанії. У країні було ухвалено бюджет на новий рік, який починається 22 березня, при цьому, у ньому передбачається збільшення фінансування будівельних проектів. Судячи з усього, спад на іранському ринку довгомірного прокату, що тривав з січня, може незабаром змінитися новим підйомом.
Постачальники з СНД поки вичікують. Березнева продукція повністю розпродано - допомогло обмеження обсягу пропозиції в останні кілька тижнів, торги по квітневої тільки починаються. За попередніми даними, експортери мають намір продавати заготовки не менш ніж по $ 620-630 за т FOB - на менше не варто погоджуватися з-за високої вартості металобрухту. На початку березня напівфабрикати виробництва СНД продавалися по $ 610-620 за т FOB, турецькі - по $ 620-635 за т FOB при незначному попиті.
Близькосхідні і південноєвропейські прокатні компанії, у свою чергу, виступають за збереження березневих цін і навіть їх зниження до менше $ 600 за т FOB. В якості підтвердження своєї позиції вони вказують на слабкість регіонального ринку довгомірного прокату, який навіть у разі швидкого вирішення лівійського кризи почне відновлюватися не раніше, ніж через 2-3 місяці.
Тим не менш, видається, що експортерам заготовок вдасться наполягти на своєму і досягти наміченого ними на квітень незначного підвищення цін. Перш за все, будівельна галузь Близького Сходу долає шок, викликаний єгипетськими, а потім лівійськими подіями. Хоча нових будівельних проектів в регіоні дуже мало, але триває робота на вже йдуть будівництвах. Єгипетські виробники арматури, зокрема, відновили січневі обсяги виробництва. У Саудівській Аравії, Кувейті, Катарі влади самі ініціюють нові проекти, спрямовані на підвищення життєвого рівня населення та запобігання зростання опозиційних настроїв. У цих будівництвах, правда, буде використовуватися сталева продукція тільки місцевого виробництва, але те, що погано для експортерів арматури, може обернутися благом для постачальників напівфабрикатів.
На високому рівні знаходяться і ціни на металобрухт, що сприяє напівфабрикатах. Незважаючи на прихід весни і поліпшенням ситуації зі збором брухту істотного зменшення вартості цієї сировини в доступному для огляду майбутньому не очікується.
У країнах Далекого Сходу, між тим, продавців заготівлі набагато більше, ніж покупців. На цьому ринку виявляють активність місцеві постачальники з країн Південно-Східної Азії, а також експортери з СНД, Туреччини, Південної Кореї і Японії. Ціни варіюють в інтервалі від $ 660 до $ 690 за т CFR з тенденцією до зростання, яка відображає, втім, деяке подорожчання металобрухту в країнах регіону. Попит на заготовки у Східній Азії залишає бажати кращого. Підйому в будівельній галузі ніде не спостерігається, а у В`єтнамі девальвація місцевої валюти більш ніж на 9% по відношенню до долара і підвищення процентних ставок істотно погіршили умови для бізнесу. Зниження цін на заготовки і тут, втім, малоймовірно внаслідок впливу того ж металобрухту, але чекати на цьому ринку помітного підвищення найближчим часом теж не доводиться.

Віктор Тарнавський
http://www.rusmet.ru/

Останні новини розділу