Експерти не очікують зростання цін на новобудови

BAU.ua 25 лютого 2011 р. о 21:28

На сьогоднішній день середня вартість квадратного метра все ще близька до свого мінімально можливого ринковому показнику. Однак зростання цін також не варто очікувати, оскільки в найближчий рік не зміниться ряд макроекономічних чинників, які змогли б підтримати попит і привести до його помітної активізації. Про це розповіла керівник відділу маркетингу і досліджень компанії `Knight Frank` Наталія Проніна.

За її словами, в період кризи ринок в сегментах бізнес і економ перетворився на ринок покупця, що і позначається на політиці ціноутворення, зокрема для житла економ. У сегменті економ класу, де існує цілий ряд проблем, породжених фінансово-економічною кризою в країні (недовіру до забудовників, ризики довгобудів, дуже обмежене і дороге кредитування, падіння реальних доходів громадян) стагнація цін має реальні і адекватні причини.

З усіх сегментів бізнес клас продемонстрував найбільше зниження цін в кризу. Максимальне зниження цін у цьому сегменті було зафіксовано в II кварталі 2009 року - (- 44%) від пікових значень. Але вже в 2010 році по більшості новобудов бізнес класу пройшло підвищення цін, що за підсумками року відбилося в 15%-му зростанні в сегменті. У 2011 році ми не очікуємо істотних змін показника середньої ціни по сегменту, так як поточний прогноз приросту ринку цілком здатний задовольнити попит, і підтримати загальний обсяг пропозиції на адекватному ринку рівні.

Ринок елітного житла Києва традиційно проявляє стабільність і стійкість по відношенню до змін макроекономічних факторів. Зафіксоване кризове падіння цін на квадратні метри в елітних новобудовах не стільки говорить про падіння цін на чверть, скільки про обмежену вибірці в такій пропозиції і завищених докризових апетити власників. Сьогоднішня ціна адекватна ринку і більш конкурентна в порівнянні із вторинним ринком. Чекати її істотної зміни в 2011 році немає підстав. Можливі коливання середньої вартості в + / -5% можуть бути обгрунтовані більшою мірою зміною складу вибірки, але не реальними змінами ринку.

Первинне житло економ класу після падіння цін на вторинному ринку продовжує конкурувати з ним через обмежений попит. Вартість квартир у новобудовах продовжує залишатися відносно низькою.

Сегмент бізнес класу, де пропозиція вже готового житла обмежена, а існуючі переваги в плані розвиненої інфраструктури та активних маркетингових програм утримують ринок від різких змін і підтримують інтерес покупців. Для цього сегмента можливе невелике зростання за рахунок підвищення стадії готовності об`єктів, але швидше за все зростання на одних об`єктах буде також компенсований виходом нових проектів з цінами нижче середньоринкових. Прогнозується підвищення цін у межах 3-5% за підсумками року.

http://biz.liga.net/

Останні новини розділу