Класику світової архітектури Оскару Німейеру виповнилося 103 роки

BAU.ua 16 грудня 2010 р. о 13:39

Всесвітньо відомий бразильський архітектор Оскар Німейер, якого називають живим класиком світової архітектури, відзначив сто третій день народження.

Святкування пройшло в середу, 15 грудня, в сусідньому з Ріо-де-Жанейро місті Нітерой. Архітектор зустрів день народження в колі сім`ї та друзів.

Крім того, на честь свого 103-річчя іменинник особисто відкрив у місті Нітерой Фонд свого імені - комплекс будівель, побудований за його власним проектом.

У Фонді, який має намір проводити широку просвітницьку роботу, будуть постійно діяти курси архітектури та гуманітарних наук.

Також у Фонді Оскара Німейера будуть представлені проекти, ескізи і макети, створені архітектором за більш ніж 70 років роботи.

Паралельно з церемонією в Нітероя інший Культурний центр Оскара Німейера, побудований за його проектом, був відкритий в містечку Авілес на півночі Іспанії.

Влада Авілес сподіваються, що Німейеровскій центр зіграє таку ж позитивну роль, яку свого часу відіграло відкриття Музею Гуггенхайма в Більбао, перетворивши цей депресивний промислове місто в культурний центр.

У свої 103 роки Оскар Німейєр продовжує активно працювати і щодня з`являється у своїй робочої студії на набережній Копакабана в Ріо-де-Жанейро. Серед його нових робіт - проект реконструкції Самбадрому в центрі Ріо. Проспект з трибунами, де під час карнавалу проходять змагання шкіл самби, був побудований в 1984 році, але тільки в 2011 році він буде приведений у відповідність з оригінальним проектом Німейера.

У роботі у архітектора - ще 15 проектів, серед яких будівлі муніципалітету провінційного бразильського міста Посус-ді-Калдас, університет, церква, а також музей ще однієї бразильської легенди - футболіста Пеле, який буде побудований за проектом Німейера на батьківщині спортсмена, в місті Сантус на узбережжі штату Сан-Паулу.

Німейер - живий класик світової архітектури. Він працював з Ле Корбюзье, був співавтором проекту штаб-квартири ООН в Нью-Йорку. На початку 1960-х років Німейєр разом з урбаністом Лусіу Коста, який відповідав за містобудівний проект, побудував `місто майбутнього` - нову столицю своєї країни Бразиліа, згодом внесену до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Напередодні 100-річного ювілею в грудні 2007 року Німейєр був нагороджений російським орденом Дружби.

http://korrespondent.net/

Останні новини розділу